28 Δεκεμβρίου 2016

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσκαλεί το Ελληνικό Δημόσιο να παραλάβει το Κέντρο Πολιτισμού

Πρόσκληση προς το ελληνικό Δημόσιο, να παραλάβει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και να το λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας, απηύθυνε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών. Ταυτόχρονα με την παράδοση ξεκινάει σταδιακά και η διαδικασία μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η ανακοίνωση του ΚΠΙΣΝ: 

«Δέκα χρόνια μετά την αρχική ανακοίνωση του Ιδρύματος (ΙΣΝ), πως σκοπεύει να προβεί σε μία μεγάλη δωρεά, για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), έφτασε η στιγμή που εξαρχής είχαμε προαναγγείλει: της πρόσκλησης στο Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ), να παραλάβει το έργο και να το λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2016, το ΙΣΝ απευθύνει επίσημα πρόσκληση στο ΕΔ να πιστοποιήσει την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και να ξεκινήσει η παραλαβή του ΚΠΙΣΝ από τον τελικό του ιδιοκτήτη, την ελληνική κοινωνία, μέσω των φορέων που την εκπροσωπούν.

Έως τον Φεβρουάριο του 2017, θα έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ, και θα έχει οριστεί το νέο Διοικητικό του Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται πως ο οργανισμός ΚΠΙΣΝ ΑΕ έχει την ευθύνη της διαχείρισης όλων των εγκαταστάσεων, της λειτουργίας του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, καθώς και της διοργάνωσης πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων στο ΚΠΙΣΝ. Ο οργανισμός ΚΠΙΣΝ ΑΕ εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Το ΔΣ της ΚΠΙΣΝ ΑΕ θα είναι επταμελές, με δύο έως τρία από τα μέλη του να προέρχονται από την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ενώ θα εκπροσωπείται σε αυτό και ο εκάστοτε Δήμαρχος Καλλιθέας. Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ θα διορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ταυτόχρονα με την παράδοση στο ΕΔ, ξεκινάει σταδιακά η διαδικασία μετεγκατάστασης στο ΚΠΙΣΝ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) η οποία, βάσει του τρέχοντος χρονοδιαγράμματος, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο 2017. Οι δύο φορείς θα συνεχίσουν και θα διευρύνουν τις δράσεις τους στο ΚΠΙΣΝ και θα εξακολουθήσουν να εποπτεύονται από τα αρμόδια Υπουργεία, Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού, αντίστοιχα. 


Το ΙΣΝ αποχωρεί πλήρως από τη διαχείριση του έργου και δεν θα έχει καμία συμμετοχή στη διοίκηση του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ αλλά ούτε και στη διαχείριση ή διοίκηση οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου οργανισμού. Ωστόσο, το Ίδρυμα προτίθεται να συνεχίσει να υποστηρίζει το ΚΠΙΣΝ έμπρακτα, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων. Οι δωρεές θα καλύπτουν λειτουργικά έξοδα του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ, καθώς και έξοδα εκδηλώσεων και προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ. Επιπλέον, το ΙΣΝ προτίθεται να συνεχίσει να διοργανώνει με αποκλειστική δωρεά του ανοιχτές, δωρεάν εκδηλώσεις διάρκειας μίας εβδομάδας στο ΚΠΙΣΝ, κάθε Ιούνιο.

Η διαδικασία δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ υπήρξε μακροχρόνια, αν και εξαιρετικά συμπυκνωμένη για έργο τέτοιας κλίμακας και πολυπλοκότητας. Η συνολική δωρεά του Ιδρύματος, για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του ΚΠΙΣΝ, μέχρι στιγμής έχει αγγίξει τα €617 εκατομμύρια, ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο επιμέρους δωρεές ύψους €5 εκατομμυρίων έκαστη, προς την ΕΒΕ και την ΕΛΣ, για να ενισχυθεί το έργο της μετάβασής τους στις νέες εγκαταστάσεις.

Καθόλη τη διάρκεια της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ, συνέβαλαν σε αυτήν χιλιάδες άνθρωποι – εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας, σύμβουλοι κατασκευής και οργάνωσης/λειτουργίας του έργου, η αρμόδια Ειδική Επιτροπή του ΕΔ που παρακολουθούσε σταθερά, και παρά τις εναλλαγές κυβερνήσεων, την πρόοδο του έργου, συμμετέχοντες σε προγράμματα μαθητείας, και άλλοι πολλοί.

Οι συνέργειες που αναπτυχθήκαν μεταξύ ειδικών σε πληθώρα αντικειμένων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, αλλά και οι συνεργασίες που χτίστηκαν μεταξύ ανθρώπων που διαχειρίστηκαν καθημερινά ζητήματα σχετικά με τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, είναι μία σημαντική κληρονομιά του έργου. Οι συνέργειες αυτές, δυναμικές, διαρκείς, πρωτότυπες, συνέδεσαν ανθρώπους από κάθε χώρα και χώρο, δίνοντας το στίγμα της κεντρικής φιλοσοφίας του ΚΠΙΣΝ, αυτής μίας ανοιχτής και δεκτικής σε όλους κοινότητας.

Το πραγματικό στοίχημα όμως του ΚΠΙΣΝ κερδήθηκε καταρχήν, με την ανταπόκριση των επισκεπτών του, που καθημερινά το κατακλύζουν και, με τα ενθουσιώδη και εποικοδομητικά τους σχόλια, βοηθούν να γίνει όλο αυτό το τεράστιο εγχείρημα καλύτερο κάθε μέρα.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2017, οπότε και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή παράδοσης, το ΚΠΙΣΝ, ένας ζωντανός οργανισμός ανοιχτός σε όλους, θα παραδώσει τα κλειδιά στους πραγματικούς ιδιοκτήτες του, τους σημερινούς και μελλοντικούς επισκέπτες του.

"Είμαστε υπερήφανοι που παραδίδουμε το ΚΠΙΣΝ στον τελικό του ιδιοκτήτη, την ελληνική κοινωνία, με τις υψηλότερες προδιαγραφές και προσδοκίες. Με το ξεκίνημα του νέου έτους, αρχίζει μία νέα εποχή τόσο για το έργο, όσο και για εμάς στο Ίδρυμα, αφού θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούμε από μακριά την άνθιση του ΚΠΙΣΝ και να συμβάλουμε σε αυτήν όσο μπορούμε, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις μας, σε όλο τον κόσμο. Το ΚΠΙΣΝ, εκτός από τη μεγαλύτερη δωρεά του Ιδρύματος, αποτελεί για όλους εμάς στο ΙΣΝ ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα και το ίδιο ελπίζουμε να βιώνουν όσοι ήδη το αγκαλιάζουν με την παρουσία τους", αναφέρει ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΣΝ
».

Πηγή: snf.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου