24 Δεκεμβρίου 2016

Αντιπερισπασμός, ένα πανάρχαιο κόλπο στην πολιτική

Αντιπερισπασμός, μια παραπλανητική ενέργεια που εκδηλώνεται όχι μόνο στο πεδίο της μάχης ώστε να αποσπαστεί η προσοχή του εχθρού από τον πραγματικό στόχο, αλλά έχει εκτεταμένη εφαρμογή και στον πολιτικό στίβο. Εκεί αποβλέπει στο να στρέψει την προσοχή του πολιτικού αντιπάλου σε λάθος κατεύθυνση ώστε ο επιδιωκόμενος σκοπός τελικά να επιτευχθεί.

Είναι "ένα πανάρχαιο κόλπο" μας λέει σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Στέφανος Κασιμάτης, και αναφέρει μια πρόσφατη εφαρμογή του στη Βουλή και όχι μόνο. Ας το δούμε:

Ενα πανάρχαιο κόλπο

"Οταν θέλεις να περάσεις κάτι οξύ σε ένα δημοσιογραφικό κείμενο, υπάρχει μια τεχνική για να το κάνεις με ασφάλεια. Βάζεις σαν δόλωμα στο κείμενο κάτι πολύ οξύτερο, κάτι που είναι αδύνατο να διαφύγει την προσοχή του συστήματος και το οποίο, βεβαίως, δεν είναι δημοσιεύσιμο. Φυσικά, μόλις χτυπήσει ο συναγερμός, εσύ το αφαιρείς ευχαρίστως – γι’ αυτό άλλωστε δεν το είχες βάλει εξαρχής; Ομως εκείνο που πραγματικά σε ενδιαφέρει το έχεις περάσει.

Δεν περιγράφω τίποτε εξαιρετικό· είναι μια παμπάλαια, καθιερωμένη από τον χρόνο μέθοδος και λέγεται αντιπερισπασμός. Εχει εφαρμογή σε κάθε μορφή ανθρώπινων σχέσεων η οποία εκ της φύσεώς της ενέχει το στοιχείο της διαπραγμάτευσης. Στη διπλωματία, λ.χ., τη βρίσκουμε στην τακτική του μαξιμαλισμού· στη Βουλή, μόλις προχθές, το είδαμε με τον καταιγισμό των σαράντα δύο (42) τροπολογιών και, ειδικά, με τη σκανδαλώδη τροπολογία που τελικά αποσύρθηκε.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορούσε την αναστολή δικαστικών διώξεων εις βάρος διοικήσεων αγροτικών συνεταιρισμών (το μεγάλο φαγοπότι και άλλες ιστορίες, δηλαδή...). Το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς τροπολογία είχε επιχειρήσει να περάσει και η Ν.Δ. το 2013 αποδεικνύει, εν τέλει, πόσο ΠΑΣΟΚ είναι όλο το πολιτικό σύστημα, πόσο ΠΑΣΟΚ είμαστε όλοι μας, όταν η πολιτική προστασία σε συνδικαλιστές που «παραστράτησαν» εκτείνεται διακομματικά. Οι διαμαρτυρίες της εκάστοτε αντιπολίτευσης δεν είναι παρά μια τελετουργία επιβεβλημένης υποκρισίας και δεν πρέπει να μας απομακρύνει από την ουσία, η οποία είναι ότι και αυτοί που σήμερα αγανακτούν θα θέλουν να κάνουν το ίδιο, εάν αύριο γίνουν κυβέρνηση.

Το γεγονός, τώρα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεχάσει ότι ως αντιπολίτευση είχε επιτεθεί δριμέως στη Ν.Δ. για την ίδια τροπολογία και μάλιστα διά του Τσίπρα αυτοπροσώπως, απλώς πιστοποιεί την αυθεντικότητα της πράξης. Αυτοί οι άνθρωποι ως κυβέρνηση κάνουν κάθε μέρα ό,τι ακριβώς κατήγγελλαν ως αντιπολίτευση. Εχουν φθάσει δε σε τέτοιο σημείο, ώστε ο ίδιος άνθρωπος, μέσα στην ίδια μέρα, να λέει σε διαφορετικές περιστάσεις τα ακριβώς αντίθετα πράγματα. Ασυναρτησία, αμνησία και αντίφαση, ιδίως όταν εκδηλώνονται με το ήθος της ξεφτίλας, είναι η σφραγίδα του ώριμου ΣΥΡΙΖΑ των ημερών που διάγουμε – του τόσο ώριμου πια, ώστε ετοιμάζεται για να πέσει, ει δυνατόν στα μαλακά, με εκλογές. Αν στην κατάθεση της τροπολογίας δεν υπήρχε η σφραγίδα αυτού που αναρωτιέσαι αν είναι θράσος ή βλακεία, πώς θα ξέραμε ότι είναι γνήσιος ΣΥΡΙΖΑ;

Οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν την τροπολογία λειτούργησαν στο παιχνίδι των ρουσφετολογικών τροπολογιών σαν λαγός. Τράβηξαν την προσοχή, πρόσφεραν μια εύκολη νίκη στην αντιπολίτευση, αφού αποσύρθηκε η τροπολογία μετά τον θόρυβο και, έτσι, πέρασαν τα σημαντικά – μέχρι και προσλήψεις μετακλητών, δηλαδή κολλητών. Ας το δούμε λοιπόν σαν ένα είδος θυσίας, απαραίτητης για την ευμενή έκβαση της επιχείρησης. Και δεν είναι δύσκολο, σημειωτέον, να βρεις Ιφιγένειες. Προσφέρονται μόνες τους, είτε εξαιτίας μιας ρουστίκ αντίληψης του ψηφοθηρικού συμφέροντος είτε από αγνή αφέλεια, την οποία διαθέτουμε κατά κόρον στον τόπο. Το αποδεικνύει μια ματιά στα ονόματα των τεσσάρων. Βρίσκουμε δύο βουλευτές Καρδίτσας (Σπ. Λάππας και Π. Βράντζα), έναν από τη Λακωνία (Στ. Αραχωβίτης) και τη λατρεμένη μου Παναγιώτα Κοζομπόλη εκ Καλαμών, της αλησμόνητης επιτυχίας «Ζαν Κλάουντ Κρίκετ». Χρειάζονται περισσότερα;" 

Πηγή: Στοιχεία απο kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου