19 Δεκεμβρίου 2016

Νεκρός από πυρά ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα

Νεκρός είναι ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι Γκεναντίεβιτς Κάρλοφ, ο οποίος δέχθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα πυρά αγνώστου, την ώρα που βρισκόταν σε έκθεση τέχνης στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Κάρλοφ παρευρισκόταν σε εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης. Δέχθηκε τα πυρά ενώ κατευθυνόταν προς το βήμα της εκδήλωσης για να μιλήσει. Η πρεσβεία εκτιμά ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ριζοσπάστη ισλαμιστή
.

Ο τουρκικός Τύπος μεταδίδει την πληροφορία ότι ο δράστης 
της επίθεσης είναι στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας της Άγκυρας. Τα μέσα ενημέρωσης τον κατονόμασαν ως Μεβλούτ Μερτ Αϊντίντας, γεννηθέντα το 1994 στο Αϊδίνη της Τουρκίας. Η μητέρα του και η αδελφή του φέρονται να έχουν συλληφθεί στο Αϊδίνη. 

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AP μετέδωσε ότι ο δράστης φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» και πυροβόλησε τουλάχιστον οκτώ φορές, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι φώναξε κάτι «για το Χαλέπι» και περί «εκδίκησης». Στη συνέχεια ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά της τουρκικής αστυνομίας. Το NTV μετέδωσε ότι άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Επρόκειτο για την πρώτη συμμετοχή του πρέσβη της Ρωσίας σε εκδήλωση στην Τουρκία μετά από την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Μόσχας και Άγκυρας.

Η επίθεση που κόστισε τη ζωή του ρώσου πρεσβευτή, έρχεται μία ημέρα πριν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες για τη Συρία με τον ρώσο και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, tovima.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου