22 Δεκεμβρίου 2016

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2016

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2016 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου στην καθιερωμένη λαμπρή ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας. Απονεμήθηκαν συνολικά 42 βραβεία στις τρεις τάξεις των Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Η συνεδρία ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Θανάση Βαλτινού με θέμα «Αύγουστος ’48». Ακολούθως ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Βασίλειος Πετράκος παρουσίασε την Έκθεση για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2016. Η τελετή συνεχίστηκε με την απονομή των βραβείων και επαίνων από τον πρόεδρο της Ακαδημίας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, Αργυρό Μετάλλιο δόθηκε στον ομότιμο καθηγητή Σπύρο Ν. Τρωιάνο για τη συνολική προσφορά του στην έρευνα και την προαγωγή του βυζαντινού δικαίου και στην Ένωση μη κερδοσκοπικών Σωματείων Μαζί για το Παιδί για τις υπηρεσίες τους προς τα άρρωστα και άπορα παιδιά. Βραβεύθηκαν επίσης το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου «Σπίτι του Ηθοποιού» για την κοινωφελή και αξιέπαινη δράση του σχετικά με τη στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και κοινωνική στήριξη απόρων ηθοποιών, το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση «ΕΣΤΙΑ» για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε 100 άτομα με ελαφρά και μέση νοητική υστέρηση από όλη την περιφέρεια της Αττικής και το Μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες για τη διάσωση και ανάδειξη του αρχοντικού της Μπουμπουλίνας σε Μουσείο και Πολιτιστικό Κέντρο.

Στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, βραβείο δόθηκε, μεταξύ άλλων, στον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Φιλόλογος» (1962) για την αξιολογότατη επιστημονική και πολιτιστική δράση που αναπτύσσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς και στην «Παιδική – Νεανική Χορωδία ROSARTE» για την 15χρονη εξέχουσα καλλιτεχνική της πορεία, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κυρίας Ρόζης Μαστροσάββα.

Το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη απένειμε: Βραβείο Ποιήσεως στον Γιώργο Γώτη για το σύνολο του έργου του. Βραβείο Μυθιστορήματος στον Ηλία Μαγκλίνη για το βιβλίο του «Πρωινή Γαλήνη» (Μεταίχμιο, 2015). Βραβείο Δοκιμίου στον Νίκο Μπακουνάκη για το βιβλίο του «Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ. Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος – 20ός αιώνας» (Πόλις, 2014).

Από το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη απονεμήθηκαν: Βραβείο Ποιήσεως στον Τάκη Καρβέλη για το σύνολο του έργου του. Βραβείο Μυθιστορήματος στον Κώστα Βρεττάκο για το βιβλίο του «Ασκήσεις περιέργειας» (Ποταμός, 2016). Βραβείο Διηγήματος στον ΚώσταΚατσουλάρη για τη συλλογή του «Νυχτερινό ρεύμα» (Πόλις, 2015). Βραβείο Δοκιμίου στην Χριστίνα Ντουνιά για το δίτομο έργο της «Μαρία Πολυδούρη, Τα ποιήματα (Τα ρόδα του αίματος) και Ρομάντσο και άλλα πεζά» (Εστία, 2014).

Διαβάστε αναλυτικά τα βραβεία της Ακαδημίας 

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου