21 Δεκεμβρίου 2016

Τατόι: Αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου;

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φώς σχέδια αξιοποίησης του πρώην θερινού ανακτόρου στο Τατόι και του κτήματος που το περιβάλλει. Μεταξύ άλλων είχαμε ακούσει ότι το ανάκτορο και τα γειτονικά του κτήρια προβλέπεται να μετατραπούν σε μουσείο, ενώ το κτήμα σε πάρκο αναψυχής*.

Προς το παρόν για εικόνα προχωρημένης φθοράς κι εγκατάλειψης στο πρώην βασιλικό κτήμα κάνει λόγο το Σωματείο των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου, το οποίο επίσης καταγγέλλει και κλοπές. «Τα γκαράζ έχουν γκρεμιστεί πάνω από το ανάκτορο από πέρυσι, με αποτέλεσμα να έχουν καταπλακώσει αυτοκίνητα. Η στέγη του ιπποστασίου χάσκει ανοιχτή έναν χρόνο τώρα, από την πτώση λεύκας» περιγράφει σε σχετική επιστολή του ο πρόεδρος του Σωματείου.

Τώρα όμως δόθηκε το "πράσινο φως για την αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου" σημειώνει σε δημοσίευμά της η Ναυτεμπορική, το οποίο μετάξύ άλλων αναφέρει:

Την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης και της στατικής προμελέτης για την αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου του κτήματος Τατοΐου αποφάσισε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Η περιοχή της μελέτης εστιάζει στο τμήμα του κτήματος που περιλαμβάνει το ανάκτορο, το κτήριο των μαγειρείων και τους κήπους με το αισθητικό δάσος συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων. 



Η αρχιτεκτονική μελέτη κρίνει αναγκαία την οικοδομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του μνημείου στην εποχή του Γεωργίου Α΄, δηλαδή στην πρώτη φάση λειτουργίας του (1884-1913), χωρίς τις μεταγενέστερες επεμβάσεις εκσυγχρονισμού της δεκαετίας του 1930. Η επαναφορά όψεων και εσωτερικών χώρων προτείνεται μόνο σε όσα στοιχεία υπάρχει τεκμηρίωση από φωτογραφικό υλικό, κείμενα της εποχής ή άλλες πηγές.

Ωστόσο, αμφιβολίες εξέφρασε ο επίτιμος γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού, Ιορδάνης Δημακόπουλος, «μήπως γίνουν τόσες εργασίες αναπαλαίωσης ώστε το κτήριο να γίνει καινούριο». «Πρέπει να το διατηρήσουμε χωρίς να παραβιάσουμε την ένδειξη των γηρατειών και της ηλικίας του», τόνισε.

Προτείνεται επίσης, το θερινό ανάκτορο να γίνει επισκέψιμο στο κοινό, στους δε χώρους του να εκτίθενται η επίπλωση και τα αντικείμενα της πρώην βασιλικής οικογένειας. Παράλληλα, στους χώρους του υπογείου να υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, στο γειτονικό κτήριο των μαγειρείων μπορούν να στεγαστούν υποστηρικτικές λειτουργίες, όπως πωλητήριο, αναψυκτήριο, χώροι γραφείων και συντήρησης.

Σημειώνεται ότι το κτήριο του θερινού ανακτόρου παρουσιάζει ζημιές από το σεισμό του 1999 και φθορές από τη χρόνια εγκατάλειψή του, όπως ρωγμές, ίχνη φθοράς από πυρκαγιά στο χώρο της τραπεζαρίας, έντονη υγρασία, φθορές ξύλινων στοιχείων και αποσαθρώσεις. Η στατική προμελέτη λύνει τα προβλήματα αυτά με καθαρισμούς, αποκαταστάσεις και ενισχύσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr

*Σχετικές αναρτήσεις:
27 Μαΐου 2015 Σχέδιο-πρόταση για το Τατόι
21 Νοεμβρίου 2012 Το Τατόι μεταμορφώνεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου