24 Δεκεμβρίου 2016

DW: Χριστουγεννιάτικες μπηχτές για τους δανειστές

Οι αλληγορικές ευχές του ελληνικού υπ. Οικονομικών με ένα παραμύθι του Ντίκενς, η γερμανική ανάγνωση έρευνας της ΕΚΤ για τις ανισότητες στην ευρωζώνη αλλά κι ο Έλληνας Άγιος Βασίλης του Βερολίνου στον γερμανικό τύπο. Από τη Deutsche Welle:

«Ίσως όλες οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες να έχουν κάποιον φοβερό και τρομερό Εμπενίζερ κλειστό σαν στρείδι που υποδέχεται μέσα στην απέραντη μοναξιά του τα πνεύματα των Χριστουγέννων. Ίσως και η δικιά μας ιστορία να μην αποτελεί εξαίρεση (…) Oι δικές μας ευχές είναι πέρα και πάνω από τους Εμπενίζερ αυτού του κόσμου». Με αυτά τα λόγια και μια σκηνή από το παραμύθι του Καρόλου Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» επέλεξε φέτος να ευχηθεί το ελληνικό υπ. Οικονομικών στους δημοσιογράφους. H διάθεση αλληγορική αλλά και σκωπτική, με μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Το Spiegel Online στην αρχική του σελίδα, σχολιάζει τον πρωτότυπο αν μη τι άλλο τρόπο που επέλεξε το ελληνικό υπουργείο να στείλει τις ευχές του λέγοντας: «Ακόμη και οι κάρτες των Χριστουγέννων μπορεί να έχουν πολιτική διάσταση. Αυτό επιβεβαιώνει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με μια ευχετήρια κάρτα που απεικονίζει τον Εμπενίζερ Σκρουτζ. Τσιγγούνηδες σαν τον φανταστικό ήρωα της νουβέλας του Ντίκενς υπάρχουν, σύμφωνα με τη ματιά των υπαλλήλων του υπουργείου, ακόμη και σήμερα». Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα η ελληνική κυβέρνηση προσφάτως προκάλεσε εκ νέου αρνητικές αντιδράσεις στους δανειστές όταν εξήγγειλε δώρο Χριστουγέννων προς τους συνταξιούχους, χωρίς όμως προηγούμενη ενημέρωση των δανειστών, οι οποίοι από το 2010 στηρίζουν χρηματοδοτικά τη χώρα.

«Η φτωχή πλούσια Γερμανία» 

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει στο πρωτοσέλιδο της χριστουγεννιάτικης έκδοσής της τη νέα έρευνα της ΕΚΤ αναφορικά με τις οικονομικές ανισότητες που καταγράφονται στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά κατά την περίοδο 2010 -2014. Ο σχολιογράφος επιχειρεί μια ανάλυση της έκθεσης από γερμανική σκοπιά υπογραμμίζοντας ότι «αν και η Γερμανία ακόμη βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση, εντούτοις πουθενά αλλού στην ευρωζώνη δεν διαμοιράζεται ο πλούτος πιο άνισα». Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών κατέχει λιγότερα περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους. Όπως φαίνεται στην έρευνα το μέσο γερμανικό νοικοκυριό διαθέτει καθαρή περιουσία ύψους 60.000 ευρώ, ενώ οι πολίτες σε άλλες 18 χώρες της ΕΕ διαθέτουν κατά μέσο όρο 100.000 ευρώ. Τα μισά γερμανικά νοικοκυριά, μετά την αφαίρεση των χρεών, έχουν περιουσία από 0 έως 60.000 ευρώ. Στις χώρες της κρίσης, όπως την Κύπρο και την Ιταλία, που βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω τραπεζικών προβλημάτων, η μέση καθαρή περιουσία ανέρχεται κατά περίπτωση μεταξύ 150.000 και 170.000 ευρώ. Οι Γάλλοι έχουν διπλάσια περιουσία σε σχέση με τους Γερμανούς. Ακόμη και η Πορτογαλία και η Ελλάδα εμφανίζουν περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερης αξίας από ό,τι στη Γερμανία.»

Μάλιστα σύμφωνα με τη SZ, η οποία επικαλείται στατιστικά στοιχεία, εντός γερμανικών συνόρων το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι εκεί η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει τόσο έντονα όσο σε καμιά άλλη χώρα της ευρωζώνης. «Το 10% των πλουσιότερων Γερμανών συγκεντρώνει στα χέρια του το 60% της συνολικής γερμανικής περιουσίας». Όπως σημειώνεται στο ίδιο σχόλιο «η έρευνα της ΕΚΤ είναι αποκαλυπτική, δεδομένου ότι την ίδια περίοδο η Γερμανία και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι στήριζαν με δάνεια δισεκατομμυρίων χώρες σε κρίση όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος προκειμένου να μη χρεοκοπήσουν.» 

Ο Μιχάλης Πίχλερ βλέπει τη «δουλειά» του Άγιου Βασίλη σαν μια διαφορετική αυτοβιογραφία

Ο Έλληνας Άγιος Βασίλης του Βερολίνου

Έναν ιδιαίτερο Άγιο Βασίλη εξ Αθηνών ορμώμενο στο Βερολίνο παρουσιάζει η Tageszeitung σε μια πρωτότυπη συνέντευξη. Πρόκειται για τον Μιχάλη Πίχλερ, γλύπτη και εικαστικό με σπουδές στην Αρχιτεκτονική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και στις Καλές Τέχνες στη Σχολή Βαϊσενζέε. Παράλληλα με τις πάμπολλες εικαστικές εκθέσεις του, από το 1999 εξασκεί παράλληλα κι ένα δεύτερο επάγγελμα κάπως περίεργο… αυτό του Άγιου Βασίλη. Κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων επισκέπτεται γερμανικές οικογένειες και μοιράζει δώρα στα παιδιά, βγάζοντας «καλλιτεχνικές χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες». «Από το 1999 μέχρι το 2015 έχω βγάλει περίπου 200 τέτοιες φωτογραφίες, μία φωτογραφία με κάθε οικογένεια που επισκέπτομαι κάθε χρόνο», λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αναφέρει: «Πρόκειται για μια δραστηριότητα από την οποία ζω. Κάθε χρόνο σκέφτομαι ότι είναι η τελευταία χρονιά. Αλλά μόλις έρθει ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος αρχίζω να αποκτώ γενειάδα για τα Χριστούγεννα». 

Παράλληλα όμως η απασχόλησή του αυτή είναι μέρος ενός διαρκούς εικαστικού πρότζεκτ. Ο Μιχάλης Πίχλερ βλέπει τις φωτογραφίες που βγάζει με τις οικογένειες σαν μια «καλλιτεχνική προσωπογραφία με αυτοβιογραφικά στοιχεία». Αυτή την περίοδο ο Μ. Πίχλερ πέρα από τις ώρες που απασχολείται ως Άγιος Βασίλης παρουσιάζει και μια έκθεση επηρεασμένη από την ποίηση του Στεφάν Μαλαρμέ στο Μιλάνο.

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle




Σχετική ανάρτηση: Με την ιστορία του Εμπενίζερ Σκρουτζ οι ευχές του υπουργείου Οικονομικών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου