20 Δεκεμβρίου 2016

Τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο;

από τη Deutsche Welle 
Φορτηγό έπεσε σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο συγκεντρωμένο πλήθος. 9 νεκροί και 50 τραυματίες. Δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Συνελήφθη πιθανώς ο οδηγός. Νεκρός ο συνοδηγός. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας σε μια από τις πιο πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές στη γερμανική πρωτεύουσα ένα φορτηγό αυτοκίνητο γύρω στις 8 μ.μ της Δευτέρας έπεσε στο συγκεντρωμένο πλήθος. «Ένα φορτηγό πέρασε από ένα δρόμο για πεζούς στην Μπραϊτσαντπλάτζ. Οι συνάδελφοί μας κάνουν λόγο για τραυματίες. Ακολουθούν και άλλες πληροφορίες δήλωσε αρχικά η αστυνομίας στο twitter. Ένα βίντεο της εφημερίδας Berliner Morgenpost δείχνει κατεστραμμένα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια και δεκάδες οχήματα της αστυνομίας. 


Σύμφωνα με την αστυνομία συνελήφθη ένας άνδρας, ο οποίος πιθανότατα είναι ο οδηγός. Ο συνοδηγός είναι ένας από τους εννέα νεκρούς. Η επίθεση μοιάζει με την επίθεση στη Νίκαια τον περασμένο Ιούνιο όπου 86 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Εντωμεταξύ σύμφωνα με δηλώσεις της πολωνικής εταιρείας μεταφορών του Αριέλ Τσουράφσκι, η επικοινωνία με τον οδηγό του φορτηγού, είχε διακοπεί από τις 4:00 μ.μ. Από εκείνη την ώρα δεν απαντούσε στο τηλέφωνο. Το φορτηγό μετέφερε χάλυβα από την Ιταλία και θα ξεφόρτωνε στο Βερολίνο. Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος είναι και ξάδελφος του οδηγού, υποθέτει ότι κάποιοι έκλεψαν το φορτηγό.

Η αστυνομία εν τω μεταξύ καλεί τον κόσμο να αφήσει ελεύθερους του δρόμους γύρω από την Κουρφυστεντάμ ώστε να μπορούν να περνάνε τα ασθενοφόρα ενώ απευθύνει έκκληση να μην ανεβαίνουν βίντεο από την περιοχή στα κοινωνικά δίκτυα ώστε να προστατεύεται η ιδιωτική σφαίρα των θυμάτων και των συγγενών τους.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ έκανε λόγο για "ένα θλιβερό βράδυ για το Βερολίνο και τη χώρα μας" και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων. Τα συλλυπητήρια του στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε να εκφράσει και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καθώς και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η ίδια η Καγκελάριος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η αμερικανική κυβέρνηση εικάζει πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νεντ Πράις δήλωσε πως καταδικάζει με τον πιο αυστηρό τρόπο το συμβάν, το οποίο φαίνεται να είναι τρομοκρατική επίθεση.

Η αστυνομία ωστόσο δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Τις έρευνες ανέλαβε πάντως η Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία, γεγονός που δείχνει και τη σοβαρότητα του θέματος.

DPA/ Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου