3 Ιανουαρίου 2017

Προϋποθέσεις για την έξοδο των τραπεζών από την κρίση

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δυό μερες πριν σε άρθρο του* στην «Καθημερινή», μεταξύ άλλων, σημείωνε πως παράλληλλα με τις μεταρρυθμίσεις «απαιτείται και βελτίωση της χρηματοδότησης και της ρευστότητας της οικονομίας. Κύρια προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κάτι τέτοιο θα επιδράσει θετικά στην οικονομική δραστηριότητα και στην παραγωγικότητα... Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συμβάλει στη μείωση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου των τραπεζών και στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησής τους, καθώς και στην αύξηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει σταδιακή αύξηση της προσφοράς δανείων και μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά». 

Η «Καθημερινή» επιχειρεί σε νέο άρθρο της με τίτλο Προϋποθέσεις για την έξοδο των τραπεζών από την κρίση να δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για την κατάσταση των τραπεζών και τις μεγάλες προκλήσεις που φέρνει το νέο έτος.

Κάποια αποσπάσματα από το άρθρο αυτό στη συνέχεια:

– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν οι τράπεζες;

– Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και εκεί οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους... Είναι κρίσιμο οι τράπεζες να «πιάσουν» τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη... Εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα αποτελούν η επιστροφή καταθέσεων και η συνδεόμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών.

– Από τι θα εξαρτηθεί η πορεία των τραπεζών το 2017;

– Οι τράπεζες είναι συνυφασμένες με την οικονομία... Ετσι, η πορεία των τραπεζών το 2017 και ο βαθμός επιτυχίας τους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων θα εξαρτηθεί από την οικονομία. Η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ θα αποτελέσουν τα σημεία που θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά και θα σφραγίσουν την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης...

– Είναι ασφαλείς οι τράπεζες; Ή μπορεί να χρειαστούν νέα χρήματα;

– Μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, οι εγχώριες τράπεζες είναι κεφαλαιακά πολύ ισχυρές και με τα σημερινά δεδομένα είναι υπερκεφαλαιοποιημένες... Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση θα καταστεί ανεπαρκής αν το πρόγραμμα εκτροχιαστεί, η αβεβαιότητα επιστρέψει και η οικονομία παραμείνει σε ύφεση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι καταθέσεις θα μειωθούν περαιτέρω, τα «κόκκινα» δάνεια θα ανέλθουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα και οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

– Τι γίνεται με τις καταθέσεις; Υπάρχει κίνδυνος «κουρέματος»;

– ...Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων, ωστόσο αυτό στηρίζεται στην παραδοχή ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί. Αν όμως οι συνθήκες επιδεινωθούν και οι τράπεζες χρειαστούν νέα κεφάλαια, τότε η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με το νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει και bail in, δηλαδή τη συμμετοχή και των καταθετών στο κόστος διάσωσης μιας τράπεζας... Είναι σαφές ότι η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μια νέα σύγκρουση με τους δανειστές και μια πολύμηνη περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα ανακεφαλαιοποίηση και «κούρεμα» των αποταμιεύσεων των πολιτών και των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων.

– Πότε θα αποσυρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί;

– Το ζητούμενο σε πρώτο χρόνο είναι να χαλαρώσουν περαιτέρω. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, να μπούμε στο QE, να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και να μπει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα και στην ανησυχία για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ζητήματα που στα τελευταία 7 χρόνια έχουμε αποτύχει.

– Ποια είναι η κατάσταση στα «κόκκινα» δάνεια;

– Δραματική και οριακή για την επιβίωση των τραπεζών. Το προβληματικά δάνεια φτάνουν τα 100 δισ. ευρώ, δηλαδή αποτελούν το 50% των συνολικών δανείων. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί για συγκεκριμένες δράσεις σε καθορισμένο χρόνο για τη μείωσή τους. Μέχρι το τέλος του 2019, τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να έχουν μειωθεί στα 60 δισ. ευρώ, σε διαφορετική περίπτωση οι τράπεζες απειλούνται με ποινές...

– Γιατί οι τράπεζες, έπειτα από τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις, δεν χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία;

– Με τις ανακεφαλαιοποιήσεις οι τράπεζες απλά αποκτούν τα ελάχιστα εκείνα κεφάλαια που απαιτούνται προκειμένου να είναι φερέγγυες και να μπορούν να λειτουργούν. Χονδρικά τα κεφάλαια αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ισολογισμού των τραπεζών. Το να δίνουν δάνεια, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, καθώς η τράπεζα θα πρέπει να έχει την απαιτούμενη ρευστότητα, δηλαδή καταθέσεις. Πριν από την κρίση, οι τράπεζες είχαν περίπου 230 δισ. καταθέσεις, περίπου 240 δισ. δάνεια και 25 δισ. κεφάλαια. Δηλαδή για να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν με επάρκεια επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα πρέπει να κατορθώσουν να προσελκύσουν καταθέσεις, που επίσης απαιτεί ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον. Επιπλέον, έπειτα από 7 χρόνια ύφεσης υπάρχει ένας ακόμα σοβαρός περιορισμός: ο αριθμός των επιχειρήσεων που παραμένουν οικονομικά υγιείς και μπορούν να αντλήσουν νέα δάνεια έχει συρρικνωθεί δραματικά. 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου