31 Ιανουαρίου 2017

Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία ιδρύει ο Νίκος Παππάς!

«Με τη δημιουργία της ελληνικής spaceagency πράττουμε το αυτονόητο. Γιατί είναι απλά αδιανόητο το γεγονός ότι, στο κοντινό παρελθόν, η χώρα μας απεμπόλησε τα δικαιώματά της στο διαστημικό φάσμα» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ανακοινώνοντας τη Δευτέρα την ίδρυση μιας Ελληνικής
Διαστημικής Υπηρεσίας, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή. Το σχετικό Δελτίο Τύπου στο τέλος της ανάρτησης.

Και όπως ήταν αναμενόμενο, για μια χώρα που ...έχει λύσει (!) όλα της τα άλλα προβλήματα και η ελληνική NASA της έλλειπε, τα καυστικά σχόλια στο twitter να μην έχουν τελειωμό. 

Η είκονα επάνω αριστερά από το Marquis Akindynos‏@MSandion294 με σχόλιο:
Once upon a time, in a galaxy far far away.. #greek_NASA


Ενδεικτικά κάποια ακόμη σχόλια στο twitter: 

Davidoff Cat ‏@Davidof17928386
Ήταν τόσο πετυχημένη η εφαρμογή του προγράμματος Θεσσαλονίκης που είπαν να προχωρήσουν κ σε ενα διαστημικό #greek_NASA

Vyshinskyς ‏@Usual___Susp3ct
ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ #greek_nasa

Manos Voularinos ‏@ManosVoularinos
Δυσεύρετοι πια οι ψηφοφόροι της κυβερνησάρας του Αλέκση και είπαν να κοιτάξουν αλλού για ούφο #greek_nasa

Void_aris ‏@Void_aris
Εκεί που λέγαμε πως θα φύγουν με ελικόπτερα, τι σκέφτηκαν οι άτιμοι #greek_nasa

Θάνος Τζήμερος ‏@ThanosTzimeros
Τουλάχιστον σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας δεν θα μπορείς να λες: μα πόσα κιλά μ....ς είναι! #greek_NASA 

hanns ‏@unclebinu
Ένα μικρό βήμα για ένα άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για περισσότερους μετακλητούς!
#greek_nasa 

neodimokratis.gr ‏@neodimokratis
Διαπλανητική ζητάει ο Βασίλης Λεβέντης #greek_NASA

Takis Ant ‏@TakisAnt
Ο Παππάς πετά πάνω από τα σύννεφα! #greek_NASA

αρμενιστής ‏@sun_armenistis
για φωτοτυπίες θα πάτε στον Άρη για σφραγίδα στον Κρόνο για αριθμό πρωτοκόλλου στον Δία και μετά στον προϊστάμενο στον Πλούτωνα #greek_NASA

Leonidas ToEat ♎ ‏@Lchristou
Τσίπρας " Θα παρακαλάνε να μας δανείσουν μέχρι και στον Αρη" #Greek_nasa

arkoudi ‏@antones_fubar
στον Ωρίωνα αδέρφια .. στον Ωρίωνα #greek_NASA


Tryfon ‏@Nogate_T
όχι #greek_nasa το σωστό χάσταγκ για τους νέους οργανισμούς που φτιάχνουν είναι το #greek_Masa

*ΟΛγΑ ‏@OlgaPapaharitu
Τελικά ισχύει πως ούτε το σύμπαν συγκρίνεται με το μέγεθος της βλακείας σε ορισμένες περιπτώσεις #greek_NASA 

Τα σχόλια στο twitter και στα social media γενικότερα προκάλεσαν την αντίδραση του αρμόδιου υπουγού Νίκου Παππά:

Η αντίδραση του Νίκου Παππά με ανάρτηση του στην σελίδα του στο facebook:

«Διαβάζω στα social media πολλές χιουμοριστικές αναρτήσεις σχετικά με τo Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ) και, μάλιστα, πολλές από αυτές είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένες. Πέραν της πλάκας, όμως, και ασφαλώς πολύ πέρα από τα επίσημα τρολ ορισμένων κομμάτων, οφείλουμε να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά με ένα θέμα που βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής κυριαρχίας και της εθνικής μας ασφάλειας.

Κάποιοι, αντί να κάνουν χαβαλέ, θα όφειλαν να απολογηθούν για τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για τη συνειδητή αποχώρηση της χώρας από ένα τομέα εξαιρετικά ευαίσθητο, ο οποίος άπτεται εκτός των άλλων και της εθνικής ασφάλειας. Πρέπει όλοι να συμβάλλουν, ώστε, έστω και τώρα, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες προκειμένου και η Ελλάδα να ισχυροποιηθεί, και σημαντικά έσοδα να διασφαλίσουμε από την αξιοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού. Επίσημες ανακοινώσεις κομμάτων δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής και είναι μάλλον λογικό.

Το ερώτημα πάντως είναι απλό. Πρέπει να έχει η Ελλάδα διαστημική υπηρεσία, όπως η Τουρκία και σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ή, μήπως, προτιμάει κανείς να πετάξουμε τα δικαιώματά μας στα σκουπίδια όπως κάναμε όταν πουλήσαμε μαζί με τον ΟΤΕ το δορυφόρο Hellas SAT;» 

Δελτίο Τύπου / Αθήνα, 30.01.2017

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ιδρύει, με νομοσχέδιο που καταθέτει άμεσα στη Βουλή, την Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία.

Πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία, με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ), η οποία έρχεται να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα της χώρας μας στον τομέα.

Με την εκτόξευση, φέτος, του δορυφόρου Hellas Sat, δημιουργούνται σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες, που θα αξιοποιηθούν από μια εταιρεία διαστημικής πολιτικής αντίστοιχη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το ΕΚΔΕ θα αναλάβει τη μίσθωση -με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια- των διαθέσιμων αναμεταδοτών που δεν θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό Δημόσιο (για στρατιωτικές, τηλεοπτικές και άλλες εφαρμογές). Επίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία η αξιοποίηση των ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών που προκύπτουν από πολιτικές για το διάστημα (π.χ. εφαρμογές πολιτικής προστασίας: παρακολούθηση Γης, πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, αυθαίρετης δόμησης κ.λπ.).

Το ΕΚΔΕ θα διασυνδεθεί ως κόμβος με σημαντικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά κέντρα, θα διασυνδέσει την έρευνα με την παραγωγή των ελληνικών επιχειρήσεων , θα διευκολύνει την αξιοποίηση εφαρμογών από την ΕΑΒ και τον Ελληνικό Στρατό, τη διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με τον Ελληνικό Στρατό, την ΕΑΒ και το ΝΑΤΟ, καθώς και την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία από την Ε.Ε. και διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς. Η Ελλάδα θα επιδιώξει να καταστεί, επίσης, κέντρο προσέλκυσης εμπορικών εταιρειών που θα αιτούνται φάσμα στο διάστημα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών (όπως η Κύπρος και η Μάλτα) οι οποίες αποκομίζουν σημαντικά τέλη.

«Πράττουμε το αυτονόητο. Γιατί είναι απλά αδιανόητο η χώρα μας να μη διαθέτει, σήμερα, διαστημική υπηρεσία. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι, στο κοντινό παρελθόν και με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων, “απεμπολήσαμε“, ουσιαστικά, τα δικαιώματά μας στο διαστημικό φάσμα. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν Οργανισμό που να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της, ούτε την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency). Είναι χαρακτηριστικό ότι: α) η Τουρκία έχει, πρόσφατα, δημιουργήσει το δικό της Οργανισμό Διαστημικής Πολιτικής, β) η Ελλάδα απλά απουσιάζει από τις συναντήσεις Υπουργών της Ε.Ε. αρμόδιων για τη διαστημική πολιτική και, γ) τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε δαπανήσει ως χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια για τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως –π.χ.- το Galileo, τα οποία δεν αξιοποιούμε, εξαιτίας της απουσίας εξειδικευμένου προσωπικού υψηλού επιπέδου που θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και την εκπροσώπηση σε επιτροπές της Ε.Ε. και του ΟΗΕ σχετικά με την ειρηνική χρήση του εξωατμοσφαιρικού διαστήματος», τόνισε o Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. 

Πηγές: Στοιχεία από mindigital.gr και twitter.com #greek_NASAfacebook

1 σχόλιο: