24 Ιανουαρίου 2017

GR80s - Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη

Η έκθεση GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη είναι μια πρωτότυπη ιστορική και πολιτισμική αναδρομή στην δεκαετία του ’80 η οποία έχει στόχο να προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική αναβιωτική εμπειρία. Πολιτική, τρόποι ζωής, τέχνες και τεχνολογία του ’80, θα ανασυσταθούν σε 18 περίπτερα, μέσα από ένα συνδυασμό άμεσης πληροφορίας, οπτικοακουστικών εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών. Η έκθεση διοργανώνεται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. 

Πιο αναλυτικά: Περιεχόμενο Έκθεσης

Η ιστορική, πολιτισμική και αναβιωτική έκθεση GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη διοργανώνεται, από τις 25 Ιανουαρίου ως τις 12 Μαρτίου του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με την συνεργασία σημαντικών ελληνικών και διεθνών, επιστημονικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων και φορέων.

Η δεκαετία του '80 αποτελεί το πρόσωπο μιας εποχής εξιδανικεύσεων που χαρακτηρίζεται από ανοδική κοινωνική κινητικότητα και ευημερία αλλά ταυτόχρονα συμβολίζει και μια διαδρομή που οδηγεί στη σημερινή κρίση. Στόχος της έκθεσης δεν είναι η καλλιέργεια συναισθημάτων νοσταλγίας για το παρελθόν ή η ανάδειξη ευθυνών αλλά η παρακολούθηση μιας πολυσήμαντης περιόδου της σύγχρονης Ιστορίας μας, η οποία σημάδεψε τις ενεργές, σήμερα, γενιές και ίσως καθορίσει και το μέλλον των νεότερων.

H έκθεση GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη θα εισάγει τον επισκέπτη στην ελληνική δεκαετία του ’80, μέσα από μια διαδρομή που περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές κατηγορίες: την πολιτική, τις τέχνες, τον τρόπο ζωής και την τεχνολογία, και η οποία θα αναπτυχθεί σε δεκατρία περίπτερα. Παράλληλα, η έκθεση θα πλαισιωθεί από πλήθος εκδηλώσεων που περιλαμβάνει: εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, επιστημονικές ημερίδες και διαλέξεις, εκπαιδευτικά workshops, που θα απευθύνονται σε όλο το εύρος των κοινωνικών ομάδων. 

 

Τα 18 περίπτερα που περιλαμβάνει η έκθεση είναι τα εξής:

Πολιτική: (α) από την αλλαγή στην κάθαρση, (β) καταστολή, βία και τρομοκρατία, (γ) ιδεολογία, (δ) έμφυλες ταυτότητες και δικαιώματα, (ε) κοινωνικό κράτος, (στ) οικονομία 

Ενδεικτικά, στην κατηγορία "Aπο την αλλαγή στην κάθαρση", ο επισκέπτης αντιμετωπίζει τα μεγάλα μεγέθη του πολιτικού ανταγωνισμού της εποχής, τις σημαντικές πολιτικές που ασκήθηκαν από τις κυβερνήσεις, την κινητοποίηση των μαζών και την πολιτική στράτευση, καθώς και τα βασικά πολιτικά γεγονότα της περιόδου (εκλογικές αναμετρήσεις, πολιτικοί πρωταγωνιστές, πολιτική επικοινωνία, νομοθετικό έργο, σκάνδαλα, κομματικό φαινόμενο).

Κατοικία και δημόσιος χώρος: (α) διαμέρισμα 1987, (β) αρχιτεκτονική, πολεοδομία, δημόσια έργα

Μαζικός πολιτισμός και κατανάλωση

Μόδα και ντίσκο

Κινηματογράφος και Οπτικοακουστική Κουλτούρα

Λαϊκότητα και εργατικές διεκδικήσεις 
Ενδεικτικά και πάλι, σε αυτόν το χώρο, που συνδέεται άμεσα με την ιστορία της ελληνικής εργατικής τάξης και της βιομηχανικής ανάπτυξης στην Αθήνα, η έκθεση θα πραγματευτεί την ταυτότητα της λαϊκότητας, η οποία στη δεκαετία του ’80 δέχεται σοβαρές αποδομήσεις από μια διεθνοποιημένη και, κατά κύριο λόγο, μεσοστρωματική κουλτούρα που έχει αρχίσει να γίνεται κυρίαρχη. Εντούτοις, στοιχεία αντίστασης και οι δυνάμεις επιβίωσης μιας παλιάς ή επινοημένης νέας λαϊκότητας παραμένουν σημαντικά στην εν λόγω δεκαετία, αντιστέκονται στην επέλαση της pop αισθητικής και διεκδικούν λόγο και θέση σε μια πολυφωνική αισθητική: ρεμπέτικες κομπανίες και ρεμπετολογία, ανδροπρεπείς ήρωες και μύθοι, ελληνοπρέπεια, δημώδης παράδοση και διακριτοί τρόποι διασκέδασης (π.χ., σκυλάδικο) και μια ιδιαίτερη καταναλωτική και διατροφική ταυτότητα επιχειρούν να συγκρατήσουν το λαϊκό στοιχείο ζωντανό, να διατηρήσουν τη «γνησιότητά» του και να το αποσυμπλέξουν από την αναπτυσσόμενη κατηγορία της κιτς και μπανάλ αισθητικής που προσδίδεται στα ανερχόμενα, εκείνη την εποχή, κατώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα. Οι εργατικές διεκδικήσεις και κινηματικές διαδικασίες, συχνά παραγνωρισμένες από την εγκαθίδρυση μιας κουλτούρας της ευμάρειας και την διόγκωση της δημόσιας υπαλληλίας, θα βρουν σε αυτό το περίπτερο το χώρο για την ιστορική τους ανατοποθέτηση και επανεκτίμηση. 

Νεανικές κουλτούρες

Όψεις καλλιτεχνικής δράσης

Η βιβλιοθήκη του ΄80 – Αναγνωστήριο

Τεχνολογία

ΜΜΕ και Επικοινωνία

Τροχοί και αυτοκίνηση

Γλώσσα

Γενικές Πληροφορίες:
Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιανουαρίου – 12 Μαρτίου 2017
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι,11854, Αθήνα
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12.00 – 20.00,
Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 22.00 

Πηγή: gr80s.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου