16 Ιανουαρίου 2017

DW: Στη σκιά του λαϊκισμού το Νταβός

Ενόψει της έναρξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο ιδρυτής του Κλάους Σβαμπ παρατηρεί ότι ο κόσμος βυθίζεται σε «μια θάλασσα πεσιμισμού, αρνητικότητας και κυνισμού», εκτιμώντας ότι η λύση είναι η συνεργασία. Από τη Deutsche Welle:

Το σοκ που προκάλεσε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ δεν άφησε αδιάφορο το «οχυρό» του Νταβός. Την παραμονή της συνάντησης εκεί δεκάδων ηγετών κρατών αλλά και εκατοντάδων ηγετικών στελεχών του επιχειρηματικού κλάδου με αφορμή το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τίθεται μια καίρια ερώτηση: Τι σχέδια καταστρώνει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, που εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς απρόβλεπτος;

Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ, που θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου, εκτιμοόυν ότι το κλίμα διεθνώς επιβαρύνεται. Το πόσο μεγάλη είναι η αβεβαιότητα της οικονομικής ελίτ φαίνεται στις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs για το 2017. «Οι ΗΠΑ εξελίσσονται ολοένα περισσότερο από παράγοντα σταθερότητας σε παράγοντα αβεβαιότητας στο πεδίο της παγκόσμιας πολιτικής», επισημαίνουν οι επικεφαλής της Goldman Sachs Τιμ Ο' Νιλ και Έρικ Λέιν σε έκθεσή τους σχετικά με τις επενδυτικές προσδοκίες για το νέο έτος. Δύο υψηλόβαθμα μέλη του μεταβατικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ αναμένονται στο Νταβός και η αγωνία για τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα που θα τεθούν είναι μεγάλη.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί ακόμη αίσθημα αβεβαιότητας σε εκπροσώπους της οικονομικής ελίτ

Αβεβαιότητα ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων 

Επιπλέον νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από την απροσδόκητη απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit. Ο λαϊκισμός και οι εκπρόσωποί του πέτυχαν δύο καίριες νίκες το 2016, σχολιάζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, παραπέμποντας με υποψία ανησυχίας στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις εντός του έτους σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, χώρες όπου δεξιά λαϊκιστικά κόμματα διεκδικούν με καλές πιθανότητες την ψήφο των πολιτών.

Πάνω από όλα αυτά πλανάται η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις της ψηφιακής μετάβασης για την ανθρωπότητα, αλλά και για το πώς θα τεθούν υπό έλεγχο τα προβλήματα της τρομοκρατίας και της μαζικής εκδίωξης ανθρώπων από τις εστίες τους «Αυτά είναι τα σημεία των καιρών μας. Η ψηφιακή εποχή οξύνει τις εισοδηματικές ανισότητες και ταυτόχρονα, μέσω των λαϊκιστικών κομμάτων, δίνεται φωνή σε εκείνους που αντιστέκονται σε αυτές τις τάσεις», συνοψίζει ο Ρόμπερτ Γκράιλ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της τράπεζας Merck Finck.

Θα καλύψει η Κίνα τα αμερικανικά κενά;

Για τον ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός Κλάους Σβαμπ η απάντηση σε όλα σχεδόν τα ζητήματα που τίθενται είναι το καλό κυβερνητικό έργο. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του φετινού μότο περί «ηγεσίας που ανταποκρίνεται και είναι υπεύθυνη». Όπως επισημαίνει ο Κλάους Σβαμπ στην ιστοσελίδα του φόρουμ, «ο κόσμος φαίνεται σήμερα ότι βυθίζεται μέσα σε μια θάλασσα πεσιμισμού, αρνητικότητας και κυνισμού» και τονίζει ότι ακριβώς για αυτόν τον λόγο «υπάρχει σήμερα καθήκον να συνεργαστούμε» για να κάνουμε τον κόσμο πιο πράσινο και πιο ειρηνικό.

Σύμφωνα με τον Κλάους Σβαμπ, η επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα εξαρτηθεί από τη βούληση των πολιτικών ηγετών. Ως εκ τούτου οι απουσία της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ για δεύτερη συνεχή χρονιά θεωρείται μεγάλη απώλεια. Σημαντική θεωρείται και η αποχή του απερχόμενου γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Αντίθετα, θα παραστεί για πρώτη φορά στο Νταβός ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Το Πεκίνο έχει άλλωστε σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών ενισχύσει τις προσπάθειές του μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα μέσω περιφερειακών εμπορικών συμφωνιών και της ενισχυμένης βούλησης να αναλάβει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Ενδεχομένως η παρουσία του κινέζου ηγέτη στην Ελβετία να είναι η έκφραση της επιδίωξης να καλύψει η Κίνα το κενό που θα αφήσει η νέα πολιτική προστατευτισμού που ενδέχεται να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μπένεντικτ φον Ίμχοφ, dpa

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου