20 Ιανουαρίου 2017

H πρώτη επίσημη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο. Μετά την απαγγελία του όρκου, ο πρόεδρος πλέον Τραμπ εκφώνησε την πρώτη του επίσημη, με ιδιαίτερα πατριωτικό χαρακτήρα, ομιλία. "Η Αμερική πάνω απ' όλα" τόνισε, ενώ υποσχέθηκε ότι "θα εξαφανίσουμε από το πρόσωπο της γης τον Ισλαμικό εξτρεμισμό".

Ο Τραμπ ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, τον Μπάρακ Ομπάμα, το ζεύγος Κλίντον και τον Τζον Ρόμπερτς, επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο οποίος τον όρκισε στο αξίωμα. 

H πρώτη επίσημη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ*

«Εμείς οι πολιτες των ΗΠΑ γινόμαστε μέλη μίας κοινής προσπάθειας για να καθορίσουμε την πορεία του κόσμου και των ΗΠΑ για πολλά χρόνια που θα έρθουν. Είμαστε ευγνώμονες προς τον πρόεδρο Ομπάμα και τη Μισέλ Ομπάμα για τη μεταβατική διαδικασία. Ήταν εκπληκτικοί», σχολίασε ο Τραμπ κατά την έναρξη της ομιλίας του.

«Δεν μεταφέρουμε απλά εξουσία από τη μία κυβέρνηση στην άλλη, αλλά από την Ουάσινγκτον σε εσάς, τον λαό», υπογράμμισε. «Η 20η Ιανουαρίου θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που ο λαός έγινε ο επικεφαλής αυτού του έθνους ξανά. Οι ξεχασμένοι άνδρες και γυναίκες αυτής της χώρας, δε θα είναι ξεχασμένοι ποτέ ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Η Ουάσινγκτον ανθούσε, αλλά ο λαός δεν αντλούσε οφέλη. Η δομή προστάτευε τον εαυτό της [...] Οι θρίαμβοί της δεν ήταν ο θρίαμβός σας. Αυτό αλλάζει από αυτή τη στιγμή, σε αυτό το σημείο, γιατί αυτή η στιγμή είναι η δική σας στιγμή, ανήκει σε εσάς. Σε όλους όσους συγκεντρώθηκαν εδώ σήμερα και που μας βλέπουν από ολόκληρη την Αμερική. Οι ΗΠΑ είναι η δική σας χώρα», τόνισε.

Ο Τραμπ έκανε λόγο για «μητέρες και παιδιά παγιδευμένοι στη φτώχεια», «ρημαγμένα εργοστάσια» και ένα σύστημα εκπαίδευσης που στερεί τη μόρφωση στα παιδιά, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην εγκληματικότητα. «Το αμερικανικό αυτό σφαγείο σταματά αυτή τη στιγμή», δεσμεύθηκε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της φυγής των εργοστασίων από την αμερικανική επικράτεια και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς πολίτες. «Το ένα πίσω από το άλλο τα εργοστάσια κλείσανε και άφησαν τα εδάφη μας. Εκατομμύρια εργαζόμενοι έμειναν πίσω [...] ο πλούτος της μεσαίας τάξης αποσπάσθηκε από τα σπίτια μας [...] Αυτό ανήκει στο παρελθόν», δήλωσε.

«Από αυτή τη μέρα και έπειτα ένα νέο όραμα εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Από αυτή την ημέρα η Αμερική θα έρχεται πρώτη. Κάθε απόφαση θα λαμβάνεται προς όφελος των Αμερικανών εργαζομένων και οικογενειών [...] Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας [...] από αυτούς που παίρνουν τις δουλειές μας», είπε στη συνέχεια.

«Θα παλέψω για εσάς με κάθε αναπνοή μου και δε θα σας απογοητεύσω ποτέ. Η Αμερική θα αρχίσει να νικά ξανά, όπως δεν έχει ξανανικήσει ποτέ», αναφώνησε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι « θα φέρουμε πίσω τις δουλειές μας, θα φέρουμε πίσω τον πλούτο μας, θα φέρουμε πίσω τα όνειρα μας».

«Θα χτίσουμε νέους δρόμους, νέες γέφυρες, νέους σιδηροδρόμους, νέα αεροδρόμια [...] θα φέρουμε τον λαό πίσω στη δουλειά, ξαναχτίζοντας τη χώρα με αμερικανικά χέρια και αμερικανική εργασία», υποστήριξε ο 45ος Αμερικανός πρόεδρος.

Ως προς τη στάση του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ανέφερε ότι «θα αναζητήσουμε φιλία με τα έθνη του κόσμου [...] αλλά όλα τα έθνη έχουν δικαίωμα να βάζουν τα συμφέροντά τους πρώτα».

«Θα ενισχύσουμε παλιές συμμαχίες και θα δημιουργήσουμε νέες, θα εξαφανίσουμε από το πρόσωπο της γης τον Ισλαμικό εξτρεμισμό, θα ανακαλύψουμε ξανά την μεταξύ μας πίστη. Όταν βασίζεσαι στον πατριωτισμό, δεν υπάρχει χώρος για προκατάληψη [...] Όταν η Αμερική είναι ενωμένη, η Αμερική είναι κυριολεκτικά ασταμάτητη [...] Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος, προστατευόμαστε από τις μεγάλες γυναίκες και τους μεγάλους άνδρες του αμερικανικού στρατού. Και πιο σημαντικά, θα είμαστε προστατευμένοι από το Θεό», δήλωσε.

«Ο καιρός των κενών λόγων έχει παρέλθει, ήρθε η ώρα της δράσης. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας πει ότι κάτι δε γίνεται. Δε θα αποτύχουμε. Η χώρα μας θα ανθίσει και θα ευημερήσει ξανά», πρόσθεσε.

«Είτε είμαστε μαύροι, είτε καφέ, είτε λευκοί, αιμορραγούμε με το ίδιο κόκκινο αίμα του πατριωτισμού. Απολαμβάνουμε τις ίδιες μεγαλειώδεις ελευθερίες και γιορτάζουμε την ίδια αμερικανική σημαία. Σε κάθε πόλη, σε όλους τους Αμερικανούς, λέω δε θα αγνοηθείτε ποτέ ξανά. Η φωνή, οι ελπίδες και τα όνειρα σας θα καθορίσουν το αμερικανικό πεπρωμένο», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Μαζί θα κάνουμε ξανά ισχυρές τις ΗΠΑ, θα τις κάνουμε ξανά πλούσιες, θα τις κάνουμε ξανά υπερήφανες, θα τις κάνουμε ξανά ασφαλείς. Και ναι, θα κάνουμε μαζί την Αμερική ξανά σπουδαία. Ευχαριστώ. Ο Θεός να ευλογεί τις ΗΠΑ», είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του. 

*Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου