16 Ιανουαρίου 2017

Εξυπνα σκυλιά με διπλώματα από το Γέιλ!

Στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, το "Κέντρο Γνωσιακών Μελετών Σκύλων" άνοιξε πριν από τρία χρόνια και δέχεται εκατοντάδες αιτήσεις από ιδιοκτήτες σκύλων που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την οξύνοια του ζώου τους, συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα και ασκήσεις, όπως, εξάλλου, και σε διάφορα διδακτικά παιχνίδια.

«Ο κόσμος θέλει να έχει έξυπνα παιδιά και θέλει να έχει έξυπνα σκυλιά», εξηγεί η Λόρι Σάντος, καθηγήτρια Ψυχολογίας και επικεφαλής του κέντρου.

Οι ειδικοί μετρούν την ευφυΐα του σκύλου με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι ιδιοκτήτες. Κάποιοι ερευνητές μελετούν τον εγκέφαλο του σκύλου, ενώ άλλοι τις γνωσιακές του δεξιότητες. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να αντιστοιχίσουν αυτές τις ικανότητες με τις ικανότητες των παιδιών. Οι ειδικοί, πάντως, συμφωνούν πως, όταν οι ιδιοκτήτες αξιολογούν το πόσο έξυπνο είναι το σκυλί τους, προσπαθούν να επιβάλουν σε αυτό τα ανθρώπινα μέτρα. Ακόμη και η διαδεδομένη άποψη ότι τα σκυλιά είναι εξίσου έξυπνα με τα νήπια είναι στην πραγματικότητα άνευ νοήματος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό που εννοεί ο κόσμος όταν λέει ότι ο σκύλος του είναι έξυπνος είναι ότι μπορεί να εκπαιδευθεί εύκολα.

Ο σκύλος έζησε πολύ κοντά στον άνθρωπο επί 30.000 χρόνια και εξελίχθηκε έτσι ώστε να κατανοεί τα ανθρώπινα σημάδια, ενώ παράλληλα μας εκπαίδευσε να τον τρέφουμε και να τον φιλοξενούμε στο σπίτι μας. Προφανώς, όσον αφορά το ένστικτο επιβίωσης, αυτό είναι κάτι πολύ έξυπνο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ένα έξυπνο σκυλί μοιάζει περισσότερο με έφηβο που τα ξέρει όλα παρά με χαριτωμένο νήπιο. «Τα έξυπνα σκυλιά είναι πολύ συχνά ενοχλητικά», επισημαίνει ο Κλάιβ Γουάιν, καθηγητής Ψυχολογίας και επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Σκύλου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας. «Είναι υπερενεργητικά, βαριούνται εύκολα και δημιουργούν προβλήματα».

Πέρα, όμως, από τις μελέτες για την οξύνοια των σκύλων, πολλή συζήτηση γίνεται για την οξύνοια σε συνάρτηση με τη ράτσα. Αλλά, όπως επισημαίνει ο Μπράιαν Χέρι του Κέντρου Γνωσιακών Ερευνών του Πανεπιστημίου Ντιουκ, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι μια ράτσα είναι εξυπνότερη από μιαν άλλη.

______________________
Σημείωση:
Ήταν ένα απόσπασμα άρθρου του Jan Hoffman / The New York Times
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στην με τίτλο "Εξυπνα τετράποδα με διπλώματα από το Γέιλ"
Πηγή: kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου