21 Ιανουαρίου 2017

Πορείες των Γυναικών κατά του Τραμπ

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στις «πορείες των γυναικών» που οργανώθηκαν στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, υπέρ της προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που ορκίστηκε την Παρασκευή.

Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση, 275.000 άνθρωποι πήραν το μετρό νωρίς το μεσημέρι, ήτοι 50% περισσότεροι σε σύγκριση με εκείνους που επέλεξαν αυτό το μέσο για να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ μια ημέρα πριν, την ίδια ώρα, σύμφωνα με την αρχή μεταφορών WMATA.

Οι διοργανωτές εκτιμούν επιπλέον ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να ανέλθει μεταξύ 200.000 και 500.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Ουάσιγκτον Κέβιν Ντόναχιου.


Πορείες λαμβάνουν επίσης χώρα στη Βοστόνη, το Ντένβερ, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.

Η «Πορεία των Γυναικών» ήταν ιδέα μιας γιαγιάς από τη Χαβάη, της Τερίσα Σουκ, που με μια απλή ανάρτησή της στο Facebook κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο. 

Χιλιάδες γυναίκες βγήκαν σήμερα στους δρόμους των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων αλλά και σε πολλές ασιατικές πρωτεύουσες, για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. 


Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Ειδική σχέση, απλώς πείτε όχι" ή "Παλιογυναίκες, ενωθείτε" (σ.σ. από τον χαρακτηρισμό "nasty woman" που είχε χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για τη Χίλαρι Κλίντον), οι διαδηλώτριες στο Λονδίνο συγκεντρώθηκαν εξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Γκρόσβενορ Σκουέαρ και έκαναν πορεία μέχρι την Τραφάλγκαρ. Στην Ευρώπη, διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βιέννη, τη Γενεύη και το Άμστερνταμ.

Σε όλον τον κόσμο έχουν προγραμματιστεί 670 πόρειες με την κεντρική και μεγαλύτερη στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τον ιστότοπο των οργανωτών. Πολλές διασημότητες, όπως η ακτιβίστρια Μπιάνκα Τζάγκερ, η τραγουδίστρια Σαρλότ Τσερτς και ο ηθοποιός Ίαν Μακέλεν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr και euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου