19 Ιανουαρίου 2017

WEF: Ουραγός η Ελλάδα στη «δίκαιη ανάπτυξη»

Τη χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των 29 αναπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη καταγράφει η Ελλάδα, στον δείκτη της «δίκαιης ανάπτυξης» (Inclusive Development Index, IDI), σύμφωνα με όσα αναφέρει ειδική έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF) για το 2017.

Η απογοητευτική επίδοση της χώρας (ο δείκτης «δίκαιης ανάπτυξης» μειώθηκε κατά 7,87% την πενταετία από το 2011 έως το 2015), σύμφωνα με την έκθεση, καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη συνέχισης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η οικονομία να εξέλθει από τη βαθιά οικονομική κρίση.

Τα ευρήματα της μελέτης αποδεικνύουν επίσης, ότι η Ελλάδα οφείλει να καταγράψει πρόοδο σε αρκετούς κλάδους, ώστε αφενός, να βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης, αφετέρου να διευρύνει τις ευεργετικές επιπτώσεις αυτής.

Στο πλαίσιο αυτο, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, με στόχο τη «γεφύρωση» του χάσματος μεταξύ των εκπαιδευόμενων, διαφορετικής κοινωνικο-οικονομικής προέλευσης.

Επείγουσα ανάγκη, σύμφωνα με το WEF, συνιστά και η αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων διαφθοράς, στην οποία προσκρούει η επιχειρηματική δημιουργικότητα και ανάπτυξη, αλλά και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των δημόσιων εσόδων.

Τέλος, στην έκθεση απευθύνεται έκκληση προς τις ελληνικές αρχές να παράσχουν τα κατάλληλα κίνητρα στις επιχειρήσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης.

Στην πρώτη θέση, με βάση τον δείκτη δίκαιης ανάπτυξης, μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών βρίσκεται η Νορβηγία, ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο και την Ελβετία. Στην 29η και τελευταία θέση κατατάσσεται η Ελλάδα, στην 28η θέση είναι η Πορτογαλία και στην 27η η Ιταλία.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης δίκαιης ανάπτυξης κάθε χώρας προκύπτει από τη βαθμολογία σε έναν αριθμό επιμέρους δεικτών, που αφορούν στην ανάπτυξη (κατά κεφαλήν ΑΕΠ, παραγωγικότητα εργασίας, προσδόκιμο ζωής, ποσοστό απασχόλησης), τις κοινωνικές ανισότητες (εισοδηματική ανισότητα, ποσοστό φτώχειας κλπ) και τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών (αποταμίευση, δημόσιο χρέος κλπ).

Πηγές: Στοιχεία από 
naftemporiki.gr, ethnos.gr, huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου