27 Ιανουαρίου 2017

Την έκδοση «ευρωπαϊκών ασφαλών ομολόγων» θα προτείνει η Κομισιόν

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμορφώνει πρόταση για το «πακετάρισμα» χρέους των χωρών της Ευρωζώνης σε ένα νέο χρηματοπιστωτικό εργαλείο, που θα αποκαλείται «Ασφαλή Ευρωπαϊκά Ομόλογα» (European Safe Bonds), σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Στόχος των ομολόγων αυτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα είναι να μειώσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας χωρών της Ευρωζώνης ή τη μετάδοση κρίσεων μέσω των τραπεζών.

Η Κομισιόν έχει ως στόχο να ανακοινώσει μία λευκή βίβλο για το θέμα αυτό τον Μάρτιο. Ωστόσο, στη Γερμανία υπάρχουν ήδη αντιδράσεις. Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών έχει προειδοποιήσει με επιστολή τον υπουργό, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η πρόταση αυτή αντιστοιχεί με την καθιέρωση «ευρωομολόγων από την πίσω πόρτα».

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι είναι αντίθετη με την πρόταση, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, έχει προφανώς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία έχει συστήσει ομάδα εργασίας που θα δημοσιεύσει έκθεση δύο ημέρες πριν από τη λευκή βίβλο της Κομισιόν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ υποστηρίζουν την ιδέα των ασφαλών ομολόγων, προς απογοήτευση ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ, τα οποία πιστεύουν ότι δεν είναι δουλειά της κεντρικής τράπεζας να βοηθά την Κομισιόν στη δημιουργία νέων μέσων κρατικής χρηματοδότησης. 


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου