29 Ιανουαρίου 2017

Σοβαρή τουρκική πρόκληση στα Ιμια

 Μια πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν σήμερα, περίπου στις 11 το πρωί, το συγκρότημα των νήσων Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή,
παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στην πυραυλάκατο επέβαινε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ.

Στην περιοχή υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης για την απομάκρυνσης τους και έτσι τα τουρκικά σκάφη αποχώρησαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού. 


Πλήρες φωτογραφικό άλμπουμ από την παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στην περιοχή των Ιμίων ανήρτησε στην ιστοσελίδα το τουρκικό επιτελείο, δείχνοντας σαφώς τις προθέσεις του ως προς τη σημερινή πρόκληση της Άγκυρας στο Αιγαίο. Σε αρκετές από αυτές, ο κ. Ακάρ και οι επιτελείς του φωτογραφίζονται με φόντο τις νησίδες των Ιμίων. Σε ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «για την υπεράσπιση των θέσεων και των συμφερόντων μας στην θάλασσα εστιάζουμε πάντα στην φιλία και στην ειρήνη»!.

Η τουρκική προκλητικότητα σήμερα συνδέεται άμεσα με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδόσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, γεγονός το οποίο η κυβέρνηση Ερντογαν ερμηνεύει ως πολιτική απόφαση που στρέφεται εναντίον της Άγκυρας.

Σημειώνεται επίσης ότι αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων, όταν και οι δύο χώρες έφτασαν λίγο πριν τη σύγκρουση. 

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου