31 Ιανουαρίου 2017

EBA: Σχέδιο για μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων σε μια «κακή τράπεζα»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει μία εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού («κακή τράπεζα») για να αναλάβει τον όγκο 1 τρισεκ. ευρώ των κόκκινων δανείων που αποτελούν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε η εποπτική Αρχή των τραπεζών της περιοχής.

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να πωλούν ορισμένα από τα «κόκκινα» δάνειά τους σε μία πανευρωπαϊκή κακή τράπεζα παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority, EBA), Αντρέα Ενρία, σε ομιλία του χθες στο Λουξεμβούργο. Τα δάνεια, είπε, θα τιμολογούνται στην «πραγματική οικονομική αξία» τους και η «κακή τράπεζα» θα κληθεί να πουλήσει σε μία τριετία τα δάνεια σε αυτή την αξία. 

«Εάν η αξία αυτή δεν επιτευχθεί, η τράπεζα θα πρέπει να υποστεί όλη τη ζημία από την αγοραία τιμή. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνεται από την (αντίστοιχη) εθνική κυβέρνηση ως κρατική βοήθεια με όλους τους όρους που τη συνοδεύουν», σημείωσε ο Ενρία. Απαιτείται τώρα πιο αποτελεσματική δράση επειδή η EBA έχει διαπιστώσει «αδυναμίες της αγοράς» στις προσπάθειες να αντιμετωπισθούν τα κόκκινα δάνεια, πρόσθεσε. Βασικές αδυναμίες είναι η έλλειψη εύκολα προσβάσιμων και συγκρίσιμων στοιχείων για τα κόκκινα δάνεια και το ότι υπάρχουν πολύ λίγοι αγοραστές, διευκρίνισε.

Υπάρχει επίσης ανάγκη να αυξήσουν οι εποπτικές Αρχές την πίεση στις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνειά τους, όπως κάνει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δήλωσε ο Ενρία. Αν και το ποσοστό των κόκκινων δανείων επί του συνόλου των δανείων μειώθηκε ελαφρά στο τρίτο τρίμηνο του 2016 στο 5,4%, οι τράπεζες της ΕΕ είναι πιο αργές στην αντιμετώπιση του προβλήματος σε σύγκριση με τις αμερικανικές τράπεζες.

Μια δεκαετία μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ανάγκασε κυβερνήσεις να διασώσουν τράπεζες με χρήματα των φορολογούμενων, η EBA ανέφερε ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επείγει. Οι ιταλικές τράπεζας έχουν κόκκινα δάνεια 276 δισεκ. ευρώ, που είναι τα υψηλότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά 10 χώρες της ΕΕ έχουν ένα μέσο ποσοστό κόκκινων δανείων 10%, πολύ πάνω από το μονοψήφιο ποσοστό στις ΗΠΑ και αλλού. 

K. Ρέγκλινγκ: Μια ευρωπαϊκή «κακή τράπεζα» θα βοηθούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων

Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας» που θα απορροφήσει τα επισφαλή δάνεια που βαρύνουν τις τράπεζες σε πολλές χώρες της ευρωζώνης θα είναι μια «πολύτιμη» κίνηση προκειμένου να βελτιωθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τις προτάσεις της EBA και ζήτησε να υπάρξει κάποιου είδους στήριξη από τον δημόσιο τομέα στην πανευρωπαϊκή «κακή τράπεζα».

«Πιθανόν θα χρειαστεί κάποιος ρόλος για τον δημόσιο τομέα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η νέα οντότητα θα έχει στόχο την απόκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 250 δισεκ. ευρώ από τις τράπεζες της ΕΕ.

Το σχέδιο της EBA δεν προβλέπει τον επιμερισμό των τραπεζικών κινδύνων ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι αυτό «πολιτικά είναι πλεονέκτημα».

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, εδώ και καιρό αντιτίθεται στα σχέδια για επιμερισμό των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, φοβούμενη ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα καταλήξουν να πληρώσουν τις διασώσεις τραπεζών σε άλλες χώρες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Σλοβενία είναι ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά "κόκκινων" δανείων στα τραπεζικά τους συστήματα. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου