23 Ιανουαρίου 2017

Εύσημα από τον Πάπα σε Ελλάδα και Ιταλία για τους πρόσφυγες

Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El País ο Πάπας Φραγκίσκος επαινεί Ελλάδα και Ιταλία για το προσφυγικό, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Από τη Deutsche Welle:

Ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας τονίζει ότι «ζούμε μία τραγωδία με την προσφυγική κρίση» και καλεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να πράξουν περισσότερα για τη φιλοξενία, αλλά και την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων. «Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν δώσει ένα παράδειγμα, ένα πολύ μεγάλο παράδειγμα», αναφέρει επί λέξει. Παράλληλα προειδοποιεί ότι αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί «θα δημιουργηθούν γκέτο, όπως συμβαίνει στο Βέλγιο».

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισημαίνει ότι ασφαλώς κάθε χώρα «έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της, να γνωρίζει ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει» και όσοι αντιμετωπίζουν την απειλή της τρομοκρατίας προφανώς έχουν δικαίωμα να διενεργούν ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους, αλλά «καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται στους πολίτες της τον διάλογο με τους γείτονες». Η συνέντευξη δόθηκε στην El País, αναμένεται να αναδημοσιευθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ενώ αφορά σε μεγάλο βαθμό εσωτερικά ζητήματα της καθολικής εκκλησίας.

Ψυχραιμία ενώπιον του Τραμπ

Βέβαια ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας δέχεται πολλές ερωτήσεις και για επίκαιρα ζητήματα. Μιλώντας για την εκλογή Τραμπ στον Λευκό Οίκο, απευθύνει έκκληση για νηφαλιότητα και δηλώνει ότι «κανείς δεν πρέπει ούτε να χαίρεται, ούτε να τρομάζει» με αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν. «Ας δούμε πρώτα τί θα κάνει και μετά θα σχηματίσω άποψη» δηλώνει.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη και μάλιστα συγκρίνει εμμέσως τη σημερινή εποχή με την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του ´30. «Ο Χίτλερ δεν άρπαξε την εξουσία, αλλά εξελέγη από τον λαό του και στη συνέχεια κατέστρεψε τον λαό του. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Σε στιγμές κρίσης, η ορθή κρίση δεν λειτουργεί...» προειδοποιεί ο Ποντίφηκας.

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle

1 σχόλιο:

  1. Αυτό που υπενθυμίζει ο Πάπας είναι το πιο σημαντικό: «Ο Χίτλερ δεν άρπαξε την εξουσία, αλλά εξελέγη από τον λαό του και στη συνέχεια κατέστρεψε τον λαό του. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Σε στιγμές κρίσης, η ορθή κρίση δεν λειτουργεί...»

    ΑπάντησηΔιαγραφή