19 Ιανουαρίου 2017

Β. Μουλόπουλος: Να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τον ΔΟΛ

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, που προκληθηκαν από την τοποθέτησή του στο τιμόνι του ΔΟΛ και ενδεχομένως να κάμψει τις αντιδράσεις, επιχειρεί ο Β. Μουλόπουλος με συνέντευξή του στην Αυγή, στην εφημερίδα που μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση του προέδρου του Δ.Σ.

Η απόφαση να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ, ήταν δική του «προσωπική επιλογή, μετά από πρόσκληση του Ψυχάρη» σημειώνει, ενώ τονίζει ότι «για τον ΔΟΛ πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία, συμφωνία όλων των κομμάτων». Για το θέμα του επενδυτή, παρά την αναφορά του σε τρία ονοματα, ουσιαστικά δεν δίνει απάντηση, ενώ ισχυρίζεται ότι «το πρόβλημα του ΔΟΛ δεν είναι πρόβλημα εσόδων, είναι πρόβλημα δανεισμού».

Τα δυο σημεία από το σχετικό δημοσίευμα της Αυγής στη συνέχεια:

Στην πρώτη ερώτηση εάν «υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης πίσω από την τοποθέτησή του στο τιμόνι του ΔΟΛ», εάν υπάρχει δηλαδή κάποιου είδους «συμφωνία κάτω από το τραπέζι», ο Β. Μουλόπουλος ήταν κατηγορηματικός: “Καμία συμφωνία, ήταν δική μου προσωπική επιλογή, μετά από πρόσκληση του Ψυχάρη”.

Ωστόσο ο Μουλόπουλος ανέπτυξε μια άλλη ιδέα, μια μακροσκοπική οπτική για τον ΔΟΛ και για τον Τύπο συνολικά: «Για τον ΔΟΛ πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία, συμφωνία όλων των κομμάτων. Ο ΔΟΛ δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ισχυρή κρίση στον Τύπο μετά και την κατάργηση του ‘αγγελιόσημου’, κινδυνεύουν όλες οι εφημερίδες. Ήδη σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις Τύπου, το πρόβλημα αφορά όλους».

Συμπληρώνει: «Η λύση πρέπει να προέλθει από το πολιτικό σύστημα. Να συζητήσει και να αποφασίσει. Τα κόμματα μιλούσαν για πολυφωνία, για πλουραλισμό, για το ιστορικό συγκρότημα Τύπου, που είναι θεσμός για δημοκρατία, μιλούσαν για τους 500 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Αν όλα αυτά τα εννοούσαν, ας συμφωνήσουν να διασωθεί ο ΔΟΛ. Και όχι μόνον ο ΔΟΛ».

Σημείο - κλειδί πάντως για να κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία από τις τράπεζες είναι να βρεθούν κάποια κεφάλαια για τον ΔΟΛ, όπως εκτιμάται από ειδικούς, σε αυτή τη φάση, περί τα 30 εκατ. ευρώ, ώστε η διαδικασία που ξεκίνησε με την καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες να μην προχωρήσει στο επόμενο βήμα, την αίτηση πτώχευσης και την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή. Για το θέμα του επενδυτή ο Μουλόπουλος δεν είχε απάντηση.

«Έχουν ακουστεί πολλά, δεν ξέρω τι ισχύει. Ο Μπόμπολας μπορεί να βρει τη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί, ο Σαββίδης ακόμη περισσότερο. Και ο Δ. Μάρης, που ακούγεται, έχει επίσης οικονομική επιφάνεια» λέει. Σημειώνει όμως ότι «το πρόβλημα του ΔΟΛ δεν είναι πρόβλημα εσόδων, είναι πρόβλημα δανεισμού. Ο ΔΟΛ δεν έχει ελλείμματα και, εάν έχει, είναι μικρά και με μικρό "συμμάζεμα" μπορεί να έχει και κέρδη. Το θέμα είναι ότι το κέρδος, τα έσοδα δεν φτάνουν για να χρηματοδοτήσουν τα χρέη». 

Θυμίζει επίσης ότι εκκρεμεί το επόμενο διάστημα η κατάθεση νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια, τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και την πρόβλεψη για εξωδικαστικό συμβιβασμό, που θα θεσπίζει τους όρους για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. “Αυτό θα είναι οπωσδήποτε έναν εργαλείο για ένα μελλοντικό επενδυτή, απαντώ, μαζί όμως με ένα μπίζνες πλαν, ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης”. 

Πηγή: Στοιχεία από avgi.gr 

Σχετική ανάρτηση: Στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ ο ΔΟΛ;

1 σχόλιο:

  1. Έχει προβλήματα δανεισμού ο ΔΟΛ, λέει ο κ. Μουλόπουλος. Πως θα τα λύσει; Μα με πολιτικό τρόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή