23 Ιανουαρίου 2017

Διαστάσεις στο ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Από τη γέννηση του πρώτου παιδιού του σωλήνα το 1978 στην Αγγλία έως σήμερα έχουν γίνει άλματα στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με αποτέλεσμα χιλιάδες ζευγάρια για τα οποία ο... πελαργός δεν ήταν τόσο «πρόθυμος», να καταφέρουν να φέρουν στον κόσμο παιδιά. 

Παράλληλα με την επιστημονική πρόοδο στον τομέα αυτόν, έχουν εξαλειφθεί προκαταλήψεις και έχουν σπάσει κοινωνικά ταμπού που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν σε κάποιο βαθμό γύρω από το ευαίσθητο θέμα της τεκνοποίησης με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στη χώρα μας το πρώτο παιδί του «σωλήνα» γεννήθηκε το 1982 και από τότε έως σήμερα χιλιάδες παιδιά έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι μέθοδοι και οι τεχνικές εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς, που σε μερικές περιπτώσεις προκαλούν αίσθηση.

«Η επιστήμη μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί που χρειάζεται για να αποκτήσουν, όσοι πραγματικά το θέλουν, το παιδάκι τους. Τα ηθικά διλήμματα ξεκινούν από τη στιγμή που ξεφεύγουμε από αυτό το σκοπό και ζητάμε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή συζητάμε να βοηθήσουμε ζευγάρια που δεν είναι υπογόνιμα με μη ενδεικνυόμενες μεθόδους», αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ, o γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος. Προσθέτει ότι υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν όλα τα προβλήματα, ωστόσο «τα όρια τίθενται από το νόμο για το ποια ζευγάρια μπορούμε να βοηθήσουμε».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπογονιμότητα πλήττει περίπου το 10% των ζευγαριών σε αναπαραγωγική ηλικία. Στη χώρα μας εκτιμάται, ότι περίπου 300.000 ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Περίπου το 5% των γεννήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο προκύπτουν από κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η Ελλάδα αποτελεί σταθμό στην εξωσωματική γονιμοποίηση, και ζευγάρια από όλο τον κόσμο επιλέγουν τη χώρα μας προκειμένου να βοηθηθούν για να αποκτήσουν παιδί. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου