26 Ιανουαρίου 2017

Τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

Να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στη γείτονα χώρα αποφάσισαν σήμερα τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου, απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών αρχών.

Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα που επιβάλλουν η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης. 
Το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματα των 8 Τούρκων αξιωματικών, ότι δηλαδή ενδεχόμενη έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό. 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Όπως είναι γνωστό, οι οκτώ στρατιωτικοί είχαν φθάσει στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, το περασμένο καλοκαίρι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα καθώς όπως προβλέπει ο νόμος όταν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αρνητική, κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει.

Η αντίδρασης της Αγκυρας

Δριμεία είναι η αντίδρασης της Αγκυρας για την απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων που κατηγορούνται για εμπλοκή στο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει έντονη δυσφορία, καταγγέλει την Αθήνα για μη συνεργασία εναντίον της τρομοκρατίας και απειλεί με πλήρη επανεξέταση των διμερών σχέσεων.

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος των «8», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μεταδίδει ότι οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου