6 Σεπτεμβρίου 2017

Κομισιόν: Με κονδύλια της EΕ κατασκευάστηκε η Ιόνια Οδός

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα χθεσινά εγκαίνια της Ιόνιας Οδού η οποία κατασκευάστηκε κατά 100 % με κονδύλια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνοχή, χάρη στα έκτακτα μέτρα «Νέο ξεκίνημα για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα», που πρότεινε η Επιτροπή το 2015.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κορίνα Κρέτσου δήλωσε τα εξής: «Η ΕΕ επενδύει για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών με ασφαλέστερους δρόμους και συντομότερη διάρκεια διαδρομής. Οι καλύτερες μεταφορικές συνδέσεις συνεπάγονται επίσης νέες οικονομικές ευκαιρίες και ταχύτερη ανάπτυξη. Η Ιόνια Οδός αποτελεί νέα ένδειξη της σταθερής αλληλεγγύης και της φιλίας της ΕΕ με την Ελλάδα».

Ο νέος αυτοκινητόδρομος, μήκους 200 χλμ., συνδέει την πόλη των Ιωαννίνων, στην περιοχή της Ηπείρου (Βορειοδυτική Ελλάδα), με το Αντίρριο, στη Δυτική Ελλάδα, και μειώνει τη διάρκεια της διαδρομής κατά δύο ώρες. Ο αυτοκινητόδρομος καταλήγει στη χερσόνησο της Πελοποννήσου στον Νότο, μέσω της χρηματοδοτημένης από την ΕΕ γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και, στη Βόρεια Ελλάδα, επιτρέπει την ομαλότερη πρόσβαση στις γείτονες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια. 

Η Ιόνια Οδός είναι μία από τις 5 χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων στη χώρα, με τον Αυτοκινητόδρομο Μορέας στην Πελοπόννησο, τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη, την Ολυμπία Οδό Πατρών – Κορίνθου και το μεσαίο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου E65 στην Κεντρική Ελλάδα. Όλες οι παραπάνω οδικές αρτηρίες υποστηρίχθηκαν με κονδύλια της ΕΕ ύψους 3,6 δισ. ευρώ συνολικά για την Ελλάδα.

Με την απρόσκοπτη σύνδεση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω στρατηγικού διευρωπαϊκού δικτύου και καθιστώντας δυνατή την ομαλή ροή προσώπων και εμπορευμάτων, οι εν λόγω πέντε αυτοκινητόδρομοι, που υλοποιήθηκαν με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλουν καθοριστικά στη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της χώρας. 

1 σχόλιο:

  1. Ιόνια Οδός, ο αυτοκινητόδρομος είναι γεγονός: Μόλις σε 1 ώρα και 40 λεπτά η διαδρομή Αντιρρίου - Ιωαννίνων! Η Ιόνια Οδός περιλαμβάνει τέσσερις σήραγγες διπλού κλάδου (Κλόκοβας μήκους 2.950 μ., Μακύνειας μήκους 542 μ., Καλυδώνας μήκους 1.200 μ. και Αμπελιάς μήκους 900 μ.), πέντε μεγάλες γέφυρες (Ευήνου, Μενιδίου, Γυμνότοπου, Τσαγκαρόπουλου και Κρυφοβού) και 19 ανισόπεδους κόμβους. Όμως ο άξονας περιλαμβάνει και τέσσερις σταθμούς διοδίων, εκ των οποίων ήδη λειτουργούν οι δυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή