6 Σεπτεμβρίου 2017

Γκάμπριελ: O Σόιμπλε επεδίωκε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέχρι το τέλος του 2016

Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές, στον απολογισμό για την τελευταία τετραετία όπου έκαναν οι εκπρόσωποι των Κ.Ο., ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ως τα τέλη του 2016 επιδίωκε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αποφεύγοντας κάθε ένταση στην ομιλία της, εξήρε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής της στο εσωτερικό και αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αναφερόμενη στις πυρηνικές δοκιμές στη Β. Κορέα προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης και επέμεινε στην αναγκαιότητα μιας «ειρηνικής και διπλωματικής λύσης». Σε ό,τι αφορά την Τουρκία επέμεινε στην αναγκαιότητα μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης ενώ τόνισε ότι οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι «στρατηγικής σημασίας». 

Οι εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών ανέδειξαν τις διαφορές που επικρατούσαν ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της Κ.Ο. του SPD, Τόμας Όπερμαν, ότι «η χώρα δεν χρειάζεται μια καγκελάριο που μιλά σοσιαλδημοκρατικά αλλά έναν καγκελάριο που ενεργεί σοσιαλδημοκρατικά». 

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (φωτογραφία αριστερά) σε παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα για μια ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας. Ως παράδειγμα για αυτήν την αναγκαιότητα ο κ. Γκάμπριελ πρόβαλε την περίπτωση της Ελλάδας και τη γραμμή που ακολούθησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Ακόμη και στα τέλη του προηγούμενου χρόνου», ο Β. Σόιμπλε υποστήριζε σε συνάντησή τους, «πως η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ.» «Δόξα τω Θεώ», είπε ο Ζ. Γκάμπριελ απευθυνόμενος προς την Άγκ. Μέρκελ, «τον εμποδίσατε εσείς και άλλοι να συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική». Σε διαφορετική περίπτωση θα «τιναζόταν η Ευρώπη στον αέρα».

Τέλος, όπως επισήμανε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η Γερμανία δεν είναι αυτή που πληρώνει για την ΕΕ αλλά αυτή που κερδίζει: «Εμείς είμαστε οι οικονομικά κερδισμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η αλήθεια» είπε.

Πηγή: Στοιχεία από Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου