6 Σεπτεμβρίου 2017

Lloyds: Στην 38η θέση παγκόσμια το λιμάνι του Πειραιά

Κατά έξι θέσεις, στην 38η το 2017 από την 44η το προηγούμενο έτος, ανέβηκε ο Πειραιάς στην παγκόσμια κατάταξη των εμπορικών λιμανιών στη σχετική ετήσια λίστα της ναυτιλιακής επιθεώρησης Lloyd’s List (Global Ports Top 100). 

Είναι έτσι ο τρίτος μεγαλύτερος λιμένας της Μεσογείου, ακολουθώντας τα δύο ισπανικά λιμάνια της Αλχεθίρας (στην 28η θέση παγκοσμίως) και της Βαλένθια (στην 29η θέση). Βρίσκεται δε ο Πειραιάς πλέον στην 6η θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών εμπορικών λιμανιών, με πρώτο στην Ευρώπη το Ρότερνταμ (12ο παγκοσμίως), ενώ ακολουθούν η Αμβέρσα, το Αμβούργο και τα δύο προαναφερθέντα ισπανικά λιμάνια.

Η σχετική κατάταξη προσμετράει τον αριθμό εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται και θεωρείται η επιτομή των μεγεθών του παγκόσμιου λιμενικού χάρτη. Σύμφωνα με τη Lloyd’s List, η ανάπτυξη του λιμανιού είναι προφανής και ο στόχος της Cosco είναι να βάλει τον Πειραιά ανάμεσα στους 30 μεγαλύτερους λιμένες του κόσμου το 2018. 

Μέρος αυτής της φιλοδοξίας θα επιτευχθεί μέσω του υπό ολοκλήρωση έργου επέκτασης του δυτικού τμήματος του προβλήτα ΙΙΙ, το οποίο θα διαθέτει αποβάθρα 876 μ. με βάθος 18,5 μ. στον νότο και 19,5 μ. στον βορρά.


Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, η χωρητικότητα των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ θα αυξηθεί σε 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια από 5,5 εκατ. μέχρι τώρα. Επιπλέον ένα εκατ. εμπορευματοκιβώτια μπορεί να διαχειριστεί ετησίως και ο προβλήτας Ι του ΟΛΠ. Εάν το δυναμικό αυτό αξιοποιηθεί σε ποσοστό 75%, δηλαδή διακινηθούν περί τα 5,4 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, ο Πειραιάς το 2018 θα ξεπεράσει εύκολα τα τρέχοντα μεγέθη των δύο ισπανικών ανταγωνιστών του. Φέτος ο ΟΛΠ αναμένεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 4 εκατ. μονάδες από 3,736 εκατ. το 2016. 

Το top 10 παγκοσμίως 

Ασιατική κυριαρχία στη θαλάσσια μεταφορική αλυσίδα, για μια ακόμη φορά, με κορυφαία τα κινεζικά λιμάνια. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Lloyd’s List, τα πρώτα δέκα λιμάνια στον κόσμο είναι κατά σειρά τα εξής: Σαγκάη, Σιγκαπούρη, Σενζέν, Ζουσάν, Μπουσάν, Χονγκ Κονγκ, Γκουανγκζού, Τσινγκτάο, Ντουμπάι και Τιανζίν.

Και ενώ το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι, το Ρότερνταμ, βρίσκεται στη 12η θέση παγκοσμίως, το πρώτο αμερικανικό, το Λος Άντζελες, βρίσκεται στη 18η θέση.

Συνολικά, από τα 30 πρώτα container terminal για το 2016 τα 18 βρίσκονται στην Ασία.

Πηγές: kathimerini.gr , naftemporiki.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Πειραιάς: το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι του πλανήτη το 2013
Λι Κετσιάνγκ: «Ο Πειραιάς πρώτο λιμάνι στη Μεσόγειο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου