12 Μαρτίου 2018

Εθνική γραμμή Ασφαλείας και υποβάθμιση κινδύνων

Η πρόταση του Ποταμιού για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η χώρα οφείλει να αποκτήσει επιτέλους εθνική γραμμή.
Φοβάται ο Τσίπρας τον Ερντογάν; 

Τρία διαφορετικά θέματα, που όμως συνδέονται μεταξύ τους, από τρια διαφορετικά δημοσιεύματα, το πρώτο από ένα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα άλλα από δυο άρθρα στο Βήμα, στη συνέχεια: 

Αλ. Τσίπρας: Να τεθεί η πρόταση του Ποταμιού στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας 

Διεξοδικά συζητήθηκε η πρόταση του Ποταμιού για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι για αυτό το λόγο που η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να θέσει το θέμα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή εξωτερικών και 'Αμυνας για να συζητηθεί διεξοδικά.

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεσή του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας. Επιπλέον, ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι το ΥΠΕΞ προετοιμάζει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση, όπως πρόκειται να πράξει και για τα υπόλοιπα κόμματα.

Διευκρινίζεται ότι το Συμβούλιο που προτείνει ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι διακομματικό όργανο, ενώ το Συμβούλιο του οποίου τη δημιουργία επεξεργάζεται το ΥΠΕΞ είναι κυβερνητικό - επιχειρησιακό και συνεπώς πρόκειται για δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους όργανα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εθνική γραμμή 
Απόσπασμα από κύριο άρθρο στο Βήμα (11.03.2018)

Ολα τα στοιχεία και οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τα εθνικά μας θέματα. Ιδιαιτέρως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά το νέο επεισόδιο στα Ιμια και την αναίτια - πιθανώς προσχεδιασμένη - αιχμαλωσία των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο, έχουν εισέλθει σε διακεκαυμένη ζώνη. Πολύ δε περισσότερο όταν γνωρίζουμε ότι στους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες θα κορυφωθούν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο οι υποθαλάσσιες έρευνες για την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η εντεινόμενη άλλωστε το τελευταίο διάστημα αεροναυτική και στρατιωτική δραστηριότητα αλλά και η επίσημη επιθετική ρητορική των γειτόνων αυτό φανερώνουν.

Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, αλλά και σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις αμερικανών και ευρωπαίων διπλωματικών παραγόντων, η τουρκική διεκδίκηση στο Αιγαίο και στην Κύπρο θα ενισχυθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Και θα εκδηλωθεί με προκλήσεις και επιθετικές κινήσεις, που σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές μπορεί να αγγίξουν τα όρια του θερμού, θερμότατου για ορισμένους, επεισοδίου. (...)

Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά και με τη σύμπραξη της αντιπολίτευσης, επιβάλλεται η εξασφάλιση της ελάχιστης εθνικής συνεννόησης και δι' αυτής η συγκρότηση ενιαίου εθνικού μετώπου και κοινής εθνικής γραμμής για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ενδεχόμενης απειλής.

Το προταθέν Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επιβάλλεται να συγκροτηθεί πάραυτα και μαζί να αναβαθμιστεί η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας. (...)

Η χώρα μας όλα τα προηγούμενα χρόνια απώλεσε τη βεβαιότητα της σταθερής και αδιατάρακτης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Χρειάστηκαν σχεδόν δεκαετούς διάρκειας θυσίες προκειμένου να δει κάποιο ασθενές φως στο βάθος του τούνελ. Τώρα δυστυχώς αμφισβητείται και η βεβαιότητα της εθνικής ασφάλειας και της μακράς ειρήνης. Επειδή συνδυαζόμενες οι αμφισβητήσεις μπορεί να φέρουν εθνική συμφορά, δεν υπάρχουν περιθώρια για αβελτηρίες.

Η χώρα οφείλει να αποκτήσει επιτέλους εθνική γραμμή και η πολιτική της ηγεσία να ομονοήσει χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους. Οι καιροί ου μενετοί [οι καιροί (οι ευκαιρίες) δεν περιμένουν], όπως θα έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

Πηγή: tovima.gr

Δυστυχώς ο Τσίπρας φοβάται 
Απόσπασμα από άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στο Βήμα (11.03.2018)

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η υπόθεση των δύο στρατιωτικών στον Εβρο είναι «ένα σύνηθες επεισόδιο». Και ως εκ τούτου «δεν πρέπει να μετατρέψουμε ένα σύνηθες επεισόδιο σε μέγα ζήτημα». (...) Από τότε πέρασαν δέκα μέρες. (...) Και η κυβέρνηση προσπαθεί απλώς να υποβαθμίσει το περιστατικό - όπως υποβάθμισε προ ημερών και το επεισόδιο στα Ιμια. Και προσπαθεί να το υποβαθμίσει για έναν πολύ απλό λόγο: επειδή φοβάται! 

Φοβάται ο Πρωθυπουργός να πάρει τηλέφωνο τον Ερντογάν διότι δεν ξέρει τι θα του ζητήσει. Φοβάται μήπως του θυμίσει ο Ερντογάν ότι (σε ένα παλαιότερο τηλεφώνημα) ο Τσίπρας του είχε υποσχεθεί να στείλει πίσω τους τούρκους αξιωματικούς «σε λίγες μέρες». (...)

Αλλά ο Πρωθυπουργός δεν φοβάται τόσο για τη χώρα όσο για την κυβέρνησή του. Αν συμβεί καμιά στραβή, δεν τον ξεπλένει τίποτα. Και σχεδόν φυσιολογικά καταφεύγει στην υποτίμηση των κινδύνων, στην υποβάθμιση των περιστατικών, στην αποδοχή της τουρκικής επιθετικότητας ως στοιχείο της πολιτικής του. Με άλλα λόγια, στον κατευνασμό. Μόνο που ο κατευνασμός μπορεί να ήταν ήδη από τον Μεσοπόλεμο το καταφύγιο των φοβισμένων αλλά είναι ταυτοχρόνως και μια παγίως αποτυχημένη πολιτική. 

Πριν ακόμη από τη συμφωνία του Μονάχου ο Τσόρτσιλ έγραφε στον Λόιντ Τζορτζ (13/8/1938): «Στην Αγγλία προσφέρθηκε να επιλέξει ανάμεσα στον πόλεμο και στην ντροπή. Επέλεξε την ντροπή και θα πάρει τον πόλεμο» .

Πηγή: tovima.gr/opinions 

Σημείωση: Είναι προφανές αλλά το επισημαίνουμε: Τα δυο άρθρα απηχούν τις απόψεις της εφημερίδας το ένα και του αρθρογράφου το άλλο. Οι τίτλοι είναι οι ίδιοι με αυτούς στα σχετικά δημοσιεύματα. 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου