13 Μαρτίου 2018

Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank συνεργάζονται για πρώτη φορά και διοργανώνουν από κοινού μία μεγάλη έκθεση με τίτλο «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα», που θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου 2018.

Η έκθεση παρουσιάζει μία διαφορετική όψη του νομίσματος, το οποίο έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. Το νόμισμα αποτελεί, πρωτίστως, το βασικό μέσον συναλλαγής των ανθρώπων, με το οποίο καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες, πραγματοποιούν τις πληρωμές και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Στην αρχαιότητα, το νόμισμα είχε και μίαν άλλη χρήση, μία χρήση που σχετίζεται με την εικονογραφία του: ήταν ένα μέσον συμβολισμού, ένα μέσον που ο καθένας μπορούσε να κρατήσει στα χέρια του, ένα σύμβολο απτό.

Η έκθεση χωρίζεται σε οκτώ θεματικές ενότητες, στις οποίες παρουσιάζονται 85 νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank μαζί με 159 αντικείμενα (πήλινα αγγεία και ειδώλια, μαρμάρινα και χάλκινα αγαλμάτια, ανάγλυφα, χρυσά κοσμήματα, μετρητικά σκεύη, νομίσματα από κλειστά σύνολα και επιγραφές) που προέρχονται από 32 Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και των οποίων η εικονογραφία συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο εκάστης θεματικής ενότητας.

Οι 8 θεματικές ενότητες: Χρήμα και Συναλλαγές, Χρήμα και Εμπόριο, Χρήμα και τέχνη, Χρήμα και Ιστορία, Χρήμα και Διακίνηση ιδεών, Χρήμα και Προπαγάνδα, Χρήμα και Κοινωνία, Χρήμα και Τράπεζες.

Tην έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με λήμματα όλων των εκθεμάτων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 

Ακτινοφόρος κεφαλή Ηλίου, 150 – 100 π.Χ., Ρόδος, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου

Να σημειωθεί ότι η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank χαρακτηρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς και αριθμεί περίπου 11.000 νομίσματα από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν πολύ σπάνια κομμάτια, μοναδικά δείγματα της αρχαίας σφραγιστικής. Τα χρονικά όριά της εκτείνονται από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. και την εφεύρεση του νομίσματος, έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. και το τέλος της νομισματικής παραγωγής των πόλεων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εντούτοις, στη Συλλογή περιλαμβάνονται και ορισμένα ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα.

Η έκθεση που ήδη έχει ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου του 2017 θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου 2018.

{Εικόνα Φόντου: Ακτινοφόρος κεφαλή Ηλίου, 150 – 100 π.Χ., Ρόδος, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου}

Πληροφορίες:
Εισιτήριο Έκθεσης: €7. 
Μειωμένο Εισιτήριο Έκθεσης (άτομα άνω των 65 ετών, φοιτητές): €5
Είσοδος Δευτέρας: €5
Ξεναγήσεις (με το εισιτηριο του Μουσείου) κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12:00 και στις 15:00.
Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή - Σάββατο: 10:00 - 17:00
Πέμπτη: 10:00 - 20:00, Κυριακή: 11:00 - 17:00, Τρίτη: κλειστό.

Πηγή: cycladic.gr
Φωτογραφίες: Museum of Cycladic Art/Paris Tavitian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου