14 Μαρτίου 2018

Παγκόσμια ημέρα του π


Η παγκόσμια ημέρα της μαθηματικής σταθεράς π απευθύνεται σε μαθηματικούς (και σε όσους αγαπούν τα μαθηματικά) και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον 3ο μήνα του έτους, στις 14, εξαιτίας κάποιων αριθμητικών συμπτώσεων. Εξάλλου στην Αμερική, η 14η Μαρτίου γράφεται ως 3-14, όπως και η τιμή της σταθεράς (π=3,14). Όμως, τα δεκαδικά ψηφία του π δεν τελειώνουν ποτέ. 

Το π είναι ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου
(ή ο λόγος της περιφέρειας προς το διπλάσιο της ακτίνας του κύκλου). Για τη σχέση αυτή χρησιμοποιείται παγκόσμια το ελληνικό γράμμα π. Η δεκαδική του απεικόνιση δεν τελειώνει ποτέ και ποτέ δεν εγκαθίσταται σε μια μόνιμη και επαναλαμβανόμενη παράσταση, τα ψηφία του φαίνεται να εμφανίζονται με τυχαία σειρά. 

Η Ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1:59 μετά το μεσημέρι, καθώς το 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14. Έτσι το π με πέντε δεκαδικά ψηφία είναι π=3,14159. 

Πως μπορούμε να το θυμόμαστε; Είναι εύκολο αν θυμόμαστε την φράση «Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί» Κάθε ψηφίο στο 3,14159 αντιστοιχεί στα πόσα γράμματα έχει κάθε λέξη στη φράση αυτή (Αεί = 3, ο = 1, Θεός = 4, ο =1, μέγας = 5, γεωμετρεί= 9).  

το doodle της google σήμερα είναι αφιερωμένο στο π

Με μεγαλύτερη προσέγγιση και επτά δεκαδικά ψηφία το π είναι 3,1415926. Έτσι οι ιδιαίτερα ακριβείς οπαδοί της ημέρας αυτής (μαθηματικοί είναι!) γιορτάζουν τον Μάρτιο στις 14 την 1 η ώρα 59 λεπτα και 26 δευτερόλεπτα!

Ο π είναι ένας άρρητος αριθμός, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκφραστεί ακριβώς ως λόγος δύο ακεραίων αριθμών. Ο π είναι επίσης ένας υπερβατικός αριθμός, δηλαδή δεν αποτελεί ρίζα ενός μη-μηδενικού πολυωνύμου με ρητούς συντελεστές. 

Η χρήση της μαθηματικής σταθεράς π είναι πανταχού παρούσα στα μαθηματικά, τη μηχανική και την επιστήμη


Και μια σύμπτωση: 
Το 3,14 φαίνεται να υπήρξε καθοριστικό για δυο από τις πιο εμβληματικές μορφές στο χώρο της φυσικής επιστήμης. Έτσι, σαν σήμερα, τον 3ο μήνα του έτους, στις 14, γεννήθηκε ο 'Αλμπερτ Αϊνστάιν και πέθανε ο Στήβεν Χόκινγκ. Συγκεκριμένα ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας που από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα, γεννήθηκε στο Ουλμ στις 14 Μαρτίου 1879 (πεθανε στο Πρίνστον στις 18 Απριλίου 1955). O Στήβεν Χόκινγκ, διάσημος για το έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα, πέθανε σήμερα, στις 14 Μαρτίου 2018 (είχε γεννηθεί στο 8 Ιανουαρίου 1942 στην Οξφόρδη).

afirimeno.com με πληροφορίες από el.wikipedia.org






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου