1 Μαρτίου 2018

Υπάρχει σχέση μεταξύ του τσίλι και του σεξ;

Όσο μεγαλύτερη είναι η τεστοστερόνη, τόσο πιο "καυτερά" τρέφονται οι άνδρες. 

Πουρές με Tabasco και σάλτσα τσίλι; Μεταξύ της ανδρικής σεξουαλικής ορμόνης και της προτίμησης για πικάντικα τρόφιμα υπάρχει εν τέλει σχέση. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Φυσιολογία και Συμπεριφορά», το υψηλό επίπεδο τεστοστερόνης οδηγεί σε μεγαλύτερη επιθυμία για πικάντικο φαγητό. Οι Γάλλοι επιστήμονες εξέτασαν 114 άνδρες εθελοντές από τη Γκρενόμπλ μεταξύ 18 και 44 ετών.

Με το πρόσχημα ότι διοργάνωναν μία εκδήλωση γευσιγνωσίας για λογαριασμό μιας εταιρείας, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Grenoble Alpes σέρβιραν στους άντρες μία μερίδα πουρέ. Δίπλα στον πουρέ είχαν τοποθετηθεί 50 μπουκάλια σάλτσας Tabasco και 80 φακελάκια αλατιού. Προηγουμένως είχε ληφθεί ένα δείγμα σάλιου από τα άτομα, προκειμένου να μετρηθεί το επίπεδο της τεστοστερόνης τους.

Οι συμμετέχοντες επέλεγαν οι ίδιοι τι θα βάλουν στον πουρέ τους. Μετά το γεύμα έπρεπε μεταξύ άλλων να αξιολογήσουν το φαγητό τους ως προς το πόσο αλμυρό, πικάντικο, αλευρωμένο ή κρεμώδες ήταν.

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου όσοι έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης προσέθεταν πολύ Tabasco στο γεύμα τους. Για το δε αλάτι, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αποδείξουν πως η προσθήκη αυτού σχετίζεται με το επίπεδο τεστοστερόνης.

Ο κοινωνική ψυχολόγος Laurent Bègue δήλωσε ότι η μελέτη επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών σχετικά με τη σχέση μεταξύ τεστοστερόνης και οικονομικών, σεξουαλικών και συμπεριφορικών κινδύνων. "Σε αυτήν την έρευνα μελετήσαμε τη σχέση αυτή και στο επίπεδο κινδύνου που είναι διατεθειμένος να αναλάβει κανείς σε γευστικό επίπεδο", δήλωσε ο Γάλλος επιστήμονας.

Η ορμόνη των ηρώων, των απατεώνων και των εραστών

Η ορμόνη ενθαρρύνει τη χρήση των αισθήσεων, είπε ο Bègue. Άτομα με πολύ τεστοστερόνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε πολλούς τομείς. "Είναι επίσης πιθανό ότι η τακτική κατανάλωση πικάντικων τροφών αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης", πρόσθεσε ο ερευνητής. "Αλλά μέχρι στιγμής αυτό έχει διαπιστωθεί μόνο στα τρωκτικά ζώα".

Η σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη έχει ήδη μελετηθεί σε 85.000 περιπτώσεις. Ο Αμερικανός επιστήμονας James Dabbs την ονόμασε την "ορμόνη των ηρώων, των απατεώνων και των εραστών".








yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου