4 Μαΐου 2018

Η θλιβερή σύγκρουση ΝΔ - Τσίπρα με φόντο τη Λέσβο

Επίσημα ονομάστηκε «14ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βορείου Αιγαίου». Ο σκοπός του συνεδρίου, όπως μας ενημέρωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ήταν «η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική του Βορείου Αιγαίου». Και πρόσθετε ότι το συνέδριο σηματοδοτούσε «τη μετάβαση της περιοχής από την εποχή της κρίσης στην εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης»...

Τυπικά, δηλαδή, επρόκειτο για μια διαβούλευση μεταξύ ειδικών και αρμοδίων, μια σοβαρή συζήτηση που γίνεται με κανόνες και κοινό σκοπό, εν προκειμένω τον καθορισμό των αναπτυξιακών στόχων.

Όμως, "αν κοιτάξει κανείς την οργάνωση και το πρόγραμμα του διημέρου, διαπιστώνει ότι περισσότερη σχέση έχει με το θέατρο, παρά με συζήτηση, διαβούλευση, διάλογο ή ό,τι άλλο σχετικό με συνέδριο" όπως αναφέρει ο Στέφανος Κασιμάτης σε άρθρο του στην "Καθημερινή" με τίτλο "Το καφενείο επί σκηνής". Και εξηγεί το γιατί: "Την πρώτη ημέρα είχαν έξι συνεδρίες και τη δεύτερη τέσσερις. Σε κάθε μία από αυτές, μίλησαν από τέσσερα έως έξι κυβερνητικά στελέχη και αυτό είναι όλο. Τι συζήτηση λοιπόν και με ποιους; Μια τελετουργική ανάγνωση βαρετών ομιλιών μεταξύ τους και μάλιστα μεταξύ στελεχών από τη δεύτερη σειρά και πίσω, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς ως επί το πλείστον". Και αναρωτιέται ο αρθρογράφος: "γιατί χρειαζόταν ο περιοδεύων θίασος. Γιατί να γίνει δημοσίως, γιατί χρειάζονται ακροατήριο όλοι αυτοί για να ερμηνεύσουν τους μονολόγους τους, αφού ούτως ή άλλως μεταξύ τους θα πάρουν τις αποφάσεις". 


Όμως την παράσταση την έκλεψε η εξέδρα. 

Με κινητοποιήσεις, απεργίες και κλειστά καταστήματα αντέδρασαν κάτοικοι και φορείς της Λέσβου στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στον νησί τους.

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Τελωνείου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μεταξύ ομάδας νεαρών και δυνάμεων της αστυνομίας, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο. Οι νεαροί προσπάθησαν να φθάσουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ήταν σε εξέλιξη η ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Αιχμές Τσίπρα από τη Λέσβο

Με αιχμές ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βορείου Αιγαίου, κάνοντας λόγο για κάποιους που επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας και κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις.

«Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επεδίωξαν να μην είναι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας σε έναν φιλειρηνικό τόπο. Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ειλικρινείς αγωνίες των ανθρώπων αυτού νησιού. Αλλά δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε ποτέ», είπε στην εισαγωγική τοποθέτηση ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα το Μαξίμου αναφέρει πως «η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της κ. Μητσοτάκης έσπευσαν να προσφέρουν κάλυψη σε μια μειοψηφία ακροδεξιών που επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ στη Λέσβο και προσπάθησαν να εισβάλουν στα τοπικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θλιβεροί και επικίνδυνοι».

Αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Την οξύτατη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι αναφορές του πρωθυπουργού από τη Λέσβο για τη διαχείριση του προσφυγικού αλλά και η τοποθέτησή του ότι «κάποιοι επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας ενόψει της επίσκεψής του».

Η αξιωματική αντιπολίτευση αφού κατ' αρχήν επιρρίπτει ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες, αύξησε τον Φ.Π.Α. στα νησιά, ενώ τον παρέλαβε μειωμένο και δεν αξιοποίησε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και ουδείς ξέρει που κατέληξαν». Στη συνέχεια αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «αποκαλεί ακροδεξιούς τους πολίτες των νησιών που διαμαρτύρονται για τις επιλογές του». Και καταλήγει: «Είχε σήμερα το θράσος να μην ζητήσει έστω μια συγγνώμη για τις ιδεοληψίες και την ανικανότητά του και να εφευρίσκει παντού άλλοθι και εχθρούς. Μία λέξη του ταιριάζει. Θλιβερός».

Πηγή: Στοιχεία κυρίως από kathimerini.gr
Φωτογραφίες: Από τον λογ/σμό του δημοσιογράφου Ν. Υποφάντη στο Twitter.

Σχετική ανάρτηση: Υπό ασφυκτικό κλοιό αστυνομικών μέτρων ο Αλέξης Τσίπρας στη Λέσβο






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου