27 Ιανουαρίου 2018

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε Βαν Γκογκ, το μουσείο αντιπρότεινε χρυσή λεκάνη τουαλέτας

Να δανειστεί από το μουσείο Γκούγκενχαϊμ έναν πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, προκειμένου να κοσμεί τους ιδιωτικούς χώρους διαβίωσης του προεδρικού ζεύγους, ζήτησε ο Λευκός Οίκος, με το νεοϋορκέζικο μουσείο να αντιπροτείνει μια χρυσή λεκάνη τουαλέτας 18 καρατίων, έργο του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Βάσει του δημοσιεύματος, η καλλιτεχνική διευθύντρια και επικεφαλής των συντηρητών του Γκούγκενχαϊμ, Νάνσι Σπέκτορ, απέρριψε τον Σεπτέμβριο το αίτημα της αμερικανικής προεδρίας για δανεισμό του πίνακα «Χιονισμένο Τοπίο» (1888) του Ολλανδού ζωγράφου, καθώς το έργο επρόκειτο να εκτεθεί αρχικά στο Μπιλμπάο της Ισπανίας και εν συνεχεία να επιστρέψει στο μουσείο, στη Νέα Υόρκη. 

«Χιονισμένο Τοπίο» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Η χρυσή λεκάνη τουαλέτας -έργο στο οποίο ο δημιουργός του έδωσε το όνομα America- είναι πλήρως λειτουργική και χρησιμοποιήθηκε από 100.000 και πλέον ανθρώπους κατά τη διάρκεια της έκθεσής της στο μουσείο, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Σέντραλ Παρκ.

Σύμφωνα με το Reuters, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Γκούγκενχαϊμ έχει επανειλημμένα επικρίνει δημόσια τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καταλογίζοντάς του «μείωση ανυπολόγιστου αριθμού ατομικών ελευθεριών». 

Πηγή: naftemporiki.gr 
Φωτογραφίες από: REUTERS/BRENDAN MCDERMID η πρώτη και wikimedia.org η δεύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου