13 Ιουνίου 2016

Έγιναν τα εγκαίνια στο Ανάκτορο του Νέστορα στη Χώρα.

 «Ένα μνημείο της κλίμακας και της σημασίας του ανακτόρου του Νέστορα, στεγάζεται από ένα επίτευγμα αρχιτεκτονικής και τεχνολογικής μεγάλης σημασίας. Το παλιό και το νέο συναντώνται εδώ», υπογράμμισε την Κυριακή το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς,
εγκαινιάζοντας τον αναβαθμισμένο αρχαιολογικό χώρο του Μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορα στον Άνω Εγκλιανό, στην περιοχή της Χώρας Μεσσηνίας. 

Δεν απεύφυγε όμως τις υπερβολές και κολακείες ο υπουργός Πολιτισμού, όπως στην περίπτωση που ανέφερε «είμαι βέβαιος ότι η σοφία του Νέστορα έχει διαχυθεί στην Πύλο, στην Χώρα, στα χωριά της Μεσσηνίας κι από κει στην Πελοπόννησο, για να φωτίζει λίγο όλους μας τους δύσκολους καιρούς που περνάμε»!. 


Το παρόν στα εγκαίνια έδωσε πλήθος κόσμου αλλά και παράγοντες της πολιτικής (ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές της Μεσσηνίας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δημάρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης κλπ), εκπρόσωποι της Αμερικάνικης αρχαιολογικής αποστολής (με επικεφαλής τον Τζακ Ντέιβις), αλλά και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου (όπως ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος της Costa Navarino). 

Μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου. 


Το Ανάκτορο του Νέστορος, το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο της ηπειρωτικής Ελλάδας, συμβάλλει αποφασιστικά στη γνώση μας για τις αρχιτεκτονικές δομές των ανακτορικών κέντρων της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1680-1060 π.Χ.). O πλούτος των κινητών ευρημάτων καθώς και τα σπαράγματα των τοιχογραφιών ανέδειξαν την απαράμιλλη μυκηναϊκή τέχνη, την υψηλή εξειδίκευση των καλλιτεχνών αλλά και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του Ανακτόρου.


Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου:
Τα έργα «Κατασκευή Νέου Στεγάστρου Προστασίας του Ανακτόρου του Νέστορος», προϋπολογισμού 2.068.400 ευρώ και «Προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος», προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, υλοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων 2007-2013», με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του Ανακτόρου του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό Μεσσηνίας. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και του Πανεπιστήμιου του Cincinnati για την πραγματοποίηση του έργου.

Ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος διαθέτει νέες υποδομές περιήγησης με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση σε όλες τις ομάδες κοινού. Το νέο στέγαστρο προστασίας, κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, με τη γεωμετρία τόξου κύκλου και φερόμενο από 16 μόνο υποστυλώματα διαμοιρασμένα στις δύο μακρές πλευρές του, καλύπτει ενιαία το κεντρικό ανακτορικό μνημείο σε έκταση 3.185 τ.μ., προστατεύοντάς το με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Αναρτώμενοι από το στέγαστρο διάδρομοι προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία περιήγησης.

Ο αρχαιολογικός χώρος των ανακτόρων θα είναι επισκέψιμος για το κοινό από 08:00 έως 20:00 με τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ

Πηγές: Με στοιχεία από www.naftemporiki.gr, newsmessinia.blogspot.com, www.dikaiologitika.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου