3 Ιανουαρίου 2019

Οι ασφαλέστερες χώρες του πλανήτη για διακοπές το 2019

Ισλανδία, Νορβηγία, Καναδάς και Ελβετία οι ασφαλέστερες χώρες για διακοπές

Ο πλανήτης καλωσόρισε ήδη το 2019, με τη βρετανική εφημερίδα Express να δημοσιεύει μια λίστα με τις ασφαλέστερες χώρες, όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, για εκείνους που σχεδιάζουν από τώρα πού θα ταξιδέψουν το νέο έτος.

Περιγράφοντας τους ασφαλέστερους προορισμούς, η Express στέκεται αρχικά στην Ισλανδία, το μοναδικό μέλος του NATO που δεν έχει δικό του τακτικό στρατό και στο οποίο καταγράφονται μόλις 1,6 φόνοι κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, παρά την ευρεία οπλοκατοχή, τα ποσοστά εγκληματικότητας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα καθώς τα όπλα χρησιμοποιούνται κυρίως για το κυνήγι. Στη φωτογραφία επάνω αριστερά το Ρέικιαβικ, η πρωτεύουσα της Ισλανδίας.

Στη λίστα της Express περιλαμβάνεται και η Νορβηγία, η οποία θεωρείται ασφαλής προορισμός διακοπών, καθώς καταγράφεται επίσης χαμηλή εγκληματικότητα. Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, το 2011 είχε σημειωθεί πολύνεκρη επίθεση στη χώρα με δράστη τον ακροδεξιό εξτρεμιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ωστόσο έκτοτε η κύρια απειλή για τους τουρίστες είναι οι μικροκλοπές και οι απάτες

 Όσλο, η πρωτεύουσα της Νορβηγίας

Όσλο, η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σύμφωνα με την "Deutsche Welle", τα πράσινα πρότζεκτ βοήθησαν το Όσλο ώστε να επιλεγεί μεταξύ 13 πόλεων ως Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019. Όποιος επισκέπτεται σήμερα το Όσλο θα συναντήσει πολλά ηλεκτροκίνητα οχήματα αλλά και μια υποβρύχια σήραγγα που αποσυμφορίζει το κυκλοφοριακό στη νορβηγική πρωτεύουσα. Το 50% περίπου των νέων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους του Όσλο είναι ηλεκτροκίνητα. Τραμ, τρόλεϊ και φέρι-μποτ κινούνται με υδροηλεκτρική ενέργεια. Το χειμώνα πολλά σπίτια θερμαίνονται από τις εγκαταστάσεις καύσης απορριμμάτων. Μέχρι το τέλος του χρόνου το Όσλο θέλει να μειώσει τις εκπομπές του κατά 36% σε σχέση με το 1990 και μέχρι το 2030 κατά 95%.

Η Express στέκεται και στον Καναδά, όπου το 2017 η εγκληματικότητα σημείωσε ποσοστά κατά 30% χαμηλότερα από το 2003, όταν και βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ποσοστά εγκλημάτων κατά τουριστών είναι πολύ χαμηλά, ενώ είναι μία χώρα όπου η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ απολαμβάνει πολλά δικαιώματα. Η μεγαλύτερη απειλή για τους ταξιδιώτες είναι οι μικροκλοπές, με την Express να παρατηρεί πάντως ότι οι Κινέζοι τουρίστες ενδέχεται να μειώσουν τις επισκέψεις στη χώρα, λόγω της υπόθεσης με τη σύλληψη της CEO Huawei, Meng Wanzhou.

Λουκέρνη (Luzern) στην Ελβετία

Τέλος, η Express αναφέρεται και στην Ελβετία, όπου τα ποσοστά της εγκληματικότητας συνεχίζουν να μειώνονται, με εκείνα που αφορούν βίαια εγκλήματα και ληστείες να βρίσκονται πλέον στο χαμηλότερο τους επίπεδο. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα, έχει σημειωθεί αύξηση στις κλοπές σε δημόσιους χώρους όπου συγκεντρώνονται τουρίστες, όπως αεροδρόμια και σταθμοί τρένων στη Γενεύη. Οι τουρίστες που έχουν σκοπό να κάνουν κάποιο οδικό ταξίδι στη χώρα θα έπρεπε επίσης να γνωρίζουν ότι τα πρόστιμα για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας είναι ιδιαίτερα ακριβά. 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, δημοφιλείς προορισμοί -κυρίως για τους Βρετανούς- αναμένεται να είναι η Ιαπωνία που φιλοξενεί το παγκόσμιο κύπελλο ράγκμπι, αλλά και η Ιταλία καθώς συμπληρώνονται 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. 

Πηγές: naftemporiki.gr , Deutsche Welle

Κάποιες από τις σχετικές με ταξίδια στην Ελβετία αναρτήσεις μας:
Λουκέρνη (Luzern) Ελβετία
Μια ημέρα στη Βέρνη, την πρωτεύουσα της Ελβετίας
Στη Βασιλεία (Basel) και πάλι
Ταξίδια: Ραϊνφέλντεν (Rheinfelden) Ελβετία
Ταξίδια: Σολοτούρν (Solothurn), Ελβετία
Ταξίδια: Μπάζελλαντ (Baselland), Ελβετία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου