10 Δεκεμβρίου 2018

Μια ημέρα στη Βέρνη, την πρωτεύουσα της Ελβετίας

Αφού βρεθήκαμε για κάποιες ημέρες στην Ελβετία δεν μπορούσαμε να μη διαθέσουμε έστω τη μια από αυτές στην ιστορική της πρωτεύουσα, την Βέρνη (Bern). Την επισκεφθήκαμε λοιπόν και περπατήσαμε στο ιστορικό της κέντρο, όπου και είναι συγκεντρωμένα όλα σχεδόν τα αξιοθέατα της πόλης. Και φυσικά τα φωτογραφήσαμε!

Το ιστορικό κέντρο της πόλης, χτισμένο σε ένα λόφο που σχεδόν περικλείεται από τον ποταμό Άαρ, αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα αυτούσια διατηρημένης μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, γι' αυτό και έχει ανακηρυχθεί ολόκληρο ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.


Εντυπωσιάζουν και οι μεγάλου πλάτους δρόμοι της παλιάς πόλης που έχουν σχεδιαστεί και δημιουργηθεί από τη μεσαιωνική ακόμη εποχή, τότε που τα μέσα μεταφοράς ήταν βασικά οι ιππήλατες άμαξες. 


Ο πιο κεντρικός δρόμος της παλιάς πόλης, η Kramgasse (φωτο επάνω και κάτω), που παραδοσιακά αποτελεί το εμπορικό της κέντρο, αλλά σήμερα κατακλύζεται και από πρεσβείες. 



Το «σήμα κατατεθέν» της πόλης -και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα- είναι το «αστρονομικό» της ρολόι, το Zytglogge (φωτο επάνω και κάτω). Βρίσκεται στο σημείο όπου κάποτε βρισκόταν η δυτική πύλη της πόλης, στο ξεκίνημα του κεντρικού της δρόμου Kramgasse. Λίγο πριν το ρολόι δείξει το «ακριβώς», περιστρεφόμενες φιγούρες αρχίζουν τον απαράλλαχτο χορό τους, που εδώ και αιώνες τον επαναλαμβάνουν 24 φορές την ημέρα. 


Η Βέρνη ιδρύθηκε στην κεντρική Ελβετία το 1191 από το Δούκα Μπέρτολντ τον 5ο (Berthold V) του οίκου των Τσέρινγκεν. Σύμφωνα με την παράδοση ονόμασε την πόλη Βέρνη (Bern) από μια αρκούδα που σκότωσε στην περιοχή (Bär η αρκούδα στα γερμανικά). Η αρκούδα είναι και το έμβλημα της πόλης. Αρχικά χτίστηκε σε ένα λόφο που σχεδόν περικλείεται (σε σχήμα πετάλου) από τον ποταμό Άαρ, ήδη όμως, από τον 19ο αιώνα, έχει επεκταθεί και στην απέναντι όχθη.

Η Βέρνη έγινε μέλος στην ελβετική συνομοσπονδία (προπομπό του σύγχρονου κράτους) το 1353. Πρωτεύουσα της Ελβετίας έγινε το 1848. Σήμερα ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 140.000 κατοίκους, ενώ της ευρύτερης αστικής περιοχής είναι περίπου 350.000. Η επίσημη γλώσσα της πόλης είναι τα Γερμανικά. Είναι η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας (μετά τις Ζυρίχη, Γενεύη και Βασιλεία), παρ' όλα αυτά είναι η πρωτεύουσα της χώρας και φυσικά και του ομώνυμου καντονίου.



Ομοσπονδιακό Μέγαρο της Ελβετίας Bundeshaus (φωτο επάνω και κάτω) 


Διάσημοι κάτοικοι της Βέρνης είναι ο κορυφαίος Ελβετός γιατρός και διανοητής Άλμπρεχτ φον Χάλλερ (Albrecht von Haller), ο ποιητής Άλμπερτ Μπίτσιους (Albert Bitzius), οι ζωγράφοι Φέρντιναντ Χόντλερ (Ferdinand Hodler) και Πάουλ Κλέε (Paul Klee), αλλά και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν που εκεί ανέπτυξε τη θεωρία της σχετικότητας όταν δούλευε ως υπάλληλος στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Βέρνης. 


Το σπίτι του Άλμπερτ Αϊνστάιν στην Βέρνη, στον κεντρικό δρόμο Kramgasse (φωτο επάνω και κάτω).


Άλμπερτ Αϊνστάιν: Γεννήθηκε στο Ουλμ (Ulm) της Γερμανίας. Σπούδασε στo ETH Ζυρίχης (Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης) στην Ελβετία όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία τέσσερα χρόνια σπουδών στη Φυσική. Μετά την αποφοίτησή του, το 1900, πήρε την ελβετική υπηκοότητα, εργάστηκε για λίγο ως καθηγητής μαθηματικών και το 1902 προσλήφθηκε ως εξεταστής στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στη Βέρνη. Το 1921 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ «για τη συμβολή του στη θεωρητική φυσική, και για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου».


Φυσικά όλα αυτά δεν εμποδίζουν τους ελβετούς να εκμεταλλευτούν εμπορικά το όνομά του Αϊνστάιν ακόμα και για σουβενίρ!

Berner Münster, ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός της Βέρνης

Πάνω από την κεντρική πόρτα του Καθεδρικού ναού ένα ανάγλυφο απεικονίζει τη «Δευτέρα Παρουσία». Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ένας από αυτούς που κατευθύνονται στον παράδεισο είναι ο δήμαρχος της Βέρνης, ενώ ένας από εκείνους που πάνε κατευθείαν στην κόλαση είναι ο δήμαρχος της Ζυρίχης! 

 
Καθεδρικός Ναός της Βέρνης 

Ο ποταμός Άαρ, που διασχίζει την Βέρνη, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός στην Ελβετία που ρέει εξολοκλήρου σε ελβετικό έδαφος και ένας από τους κυριότερους παραποτάμους του Ρήνου. Πηγάζει από τις ελβετικές Άλπεις, σε κάποιο σημείο σχηματίζει καταρράκτη ύψους 75 μέτρων, διέρχεται από λίμνες, διασχίζει την πρωτεύουσα της Ελβετίας καθώς και άλλες σημαντικές πόλεις και τουριστικά κέντρα της χώρας και αφού περάσει από μαγευτικά τοπία καταταλήγει στον Ρήνο ποταμό. 

 Και λαχανόκηποι μέσα στην πόλη της Βέρνης, στις όχθες του ποταμού Άαρ

Βέρνη, στον ποταμό Άαρ 

 Βέρνη, η Εθνική Τράπεζα (Schweizerische Nationalbank)

Παιδοφάγος, θεωρείται και αυτός σαν ένα από τα αξιοθέατα της Βέρνης!

Έχουν όμως και χιούμορ στη Βέρνη, τιμούν τα ζώα σε σημαίες και όχι μόνο 

Την Κυριακή 25/11/2018 οι Ελβετοί είχαν και πάλι δημοψήφισμα: Οι Ελβετοί ψηφίζουν: Αγελάδες με κέρατα ή χωρίς; Ως γνωστόν οι Ελβετοί αποφασίζουν συχνά με δημοψηφίσματα για κάθε μεγάλο ή μικρό θέμα. Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα αφορούσε την προστασία της «αξιοπρέπειας των εκτρεφόμενων ζώων» και έγινε έπειτα από πρωτοβουλία ενός 66χρονου αγρότη, του Αρμέν Καπόλ, που ζητούσε την χορήγηση επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους εκείνους που αφήνουν τα κέρατα των αγελάδων και των κατσικών να αναπτύσσονται φυσιολογικά! Δυστυχώς όμως οι Ελβετοί ψήφισαν «Όχι» στις αγελάδες με κέρατα! Μόνο το 45% τάχθηκε υπέρ της πρότασης του κτηνοτρόφου. Οι αστικές περιοχές ψήφισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της πρωτοβουλίας. «Στις πόλεις έχουν ακόμη καρδιά, στην ύπαιθρο το μόνο που σκέφτονται είναι τα χρήματα» είπε ο αγρότης, δικαιολογώντας το αποτέλεσμα.

Μια ακόμη άποψη της παλιάς πόλης της Βέρνης

Μέσα σε μια μέρα ένας σχετικά «δραστήριος» επισκέπτης θα μπορούσε εύκολα να περπατήσει ολόκληρη την παλιά πόλη της Βέρνης. Εμείς τουλάχιστον σχεδόν το καταφέραμε! Και άξιζε τον κόπο.

afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από el.wikipedia.org
Φωτογραφίες: Takis Ant 

Σχετική ανάρτηση: Στη Βασιλεία (Basel) και πάλι
Στη Βασιλεία (Basel) της Ελβετίας, με το πλήθος των ιστορικών μνημείων και πολιτιστικών κέντρων που διαθέτει, βρεθήκαμε για μερικές μέρες...

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή παρουσίαση, όπως και οι φωτογραφίες! Αλλά και η Βέρνη είναι πολύ όμορφη πόλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή