7 Ιουνίου 2013

Ταξίδια: Λουκέρνη (Luzern) Ελβετία

 Η Λουκέρνη (Luzern), με τη λίμνη και το ποτάμι να τη χωρίζουν στα δύο, με τις γέφυρες να την ενώνουν, ειδικά με εκείνη την παλιά ξύλινη γέφυρα και τον πύργο, είναι μια πανέμορφη πόλη στο κέντρο της Ελβετίας. Η παλιά πόλη με τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια και τα καλοδιατηρημένα παλιά παραδοσιακά σπίτια κάνουν τον επισκέπτη να ταξιδεύει στα μεσαιωνικά χρόνια. 
Δίκαια φαίνεται να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις ενός μεγάλου μέρους των τουριστών, από όλο τον κόσμο, που κατευθύνονται στην Ελβετία.


Η Λουκέρνη, που βρίσκεται στην βορειοδυτική ακτή της λίμνης της Λουκέρνης (Vierwaldstättersee), και διασχίζεται από τον ποταμό Reuss (ο οποίος συνδέεται με τη λίμνη), με πληθυσμό που πλησιάζει τις 60.000 κατοίκους, είναι πρωτεύουσα του καντονίου Λουκέρνης.



Η ξύλινη γέφυρα (Kappelbrücke), που διασχίζει λοξά τον ποταμό Reuss, έχει μήκος 204 μέτρα και είναι ένα από τα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατα όχι μόνο της Λουκέρνης αλλά και ολόκληρης της Ελβετίας. Είναι η πιο παλιά σωζόμενη ξύλινη γέφυρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατασκευάστηκε το 1333 και ήταν κομμάτι της αμυντικής προστασίας της πόλης από εξωτερικές επιθέσεις. Η γέφυρα ενώνει την πόλη με τον παλιό πύργο Wasserturm που αποτελούσε τμήμα του τείχους και χρησίμευε ως φυλακή και παρατηρητήριο. Αναμφισβήτητα ο πύργος και η γέφυρα είναι δύο από τα πιο φωτογραφημένα σημεία της Λουκέρνης, αποτελούν κάτι σαν «σήμα κατατεθέν» της πόλης. Είναι σχεδόν αδύνατο κάποιος επισκέπτης να μη τα δει και να μην περπατήσει την πάντα γεμάτη με κόσμο γέφυρα.

Η γέφυρα είναι σκεπαστή και στο εσωτερικό της φιλοξενεί μια σειρά από ζωγραφικές παραστάσεις του 17ου αιώνα, δυστυχώς όμως είναι αισθητή και η ζημιά που προκλήθηκε από μια πυρκαγιά το 1993.

Η Παλιά Πόλη βρίσκεται βόρεια του ποταμού Reuss, διαθέτει αρκετές πλατείες (Mühlenplatz, Weinmarkt, Hirschenplatz και Kornmarktplatz, Kappelplatz) μεταξύ των οποίων υπάρχουν γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια με παλιά παραδοσιακά σπίτια (αρκετά με υπέροχες παραστάσεις) που κάνουν τον επισκέπτη να νομίζει ότι ταξιδεύει στα μεσαιωνικά χρόνια.



Ένας περίπατος στο ιστορικό κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό ενδεχομένως με κάποιες αγορές (δεν είναι απαραίτητο) από τα τοπικά παραδοσιακά καταστήματα (δυστυχώς δεν είναι φτηνά), θα γεμίσει ευχάριστα κάποιες από τις ώρες σας. 





 Jesuitenkirche


 Μπροστά στο ταχυδρομείο. 
Δυο λόγια μόνο από την ιστορία της πόλης: Η Λουκέρνη κατά τη διάρκεια της Αντιμεταρρύθμισης, ήταν προπύργιο του καθολικισμού στους αγώνες του εναντίον του Καλβινισμού. Η πόλη έγινε το κέντρο μιας επανάστασης αγροτών το 1653 ενάντια στο αριστοκρατικό καθεστώς. Διατέλεσε πρωτεύουσα της ναπολεόντειας Ελβετικής Δημοκρατίας από 1798 έως 1803. Τέλος το 1848, η Λουκέρνη έγινε και πάλι αποδεκτή στην Ελβετική Συνομοσπονδία. 
Εμείς πάντως, μείναμε στη Λουκέρνη μόνο μια μέρα και φύγαμε ενθουσιασμένοι. Φεύγοντας μια σκέψη πέρασε από το μυαλό μου: Ίσως, αν θέλει κάποιος να γνωρίσει ολόκληρη την Ελβετία σε μια μόνο πόλη, τότε η Λουκέρνη θα πρέπει να είναι η πιο κατάλληλη, η πιο αντιπροσωπευτική. 

Φωτογραφίες: Takis Ant (Μάιος 2013).  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου