11 Σεπτεμβρίου 2019

Πόλεις που... βυθίζονται

Η Ινδονησία αλλάζει πρωτεύουσα, καθώς η Τζακάρτα είναι μία από τις ταχύτερα βυθιζόμενες πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ήδη η κυβέρνησή της ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση νέας... πρωτεύουσας.

Το ήμισυ της Τζακάρτα βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και συνεχίζει να υποχωρεί με ανησυχητικό ρυθμό.

Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιεί ότι η σημερινή πρωτεύουσα της Ινδονησίας θα μπορούσε να βρίσκεται 40 έως 60 εκατοστά χαμηλότερα το 2025 από ό,τι ήταν το 2008.

Όμως η Τζακάρτα 
(φωτογραφία επάνω αριστερά), με πληθυσμό περί τα 10 εκατ. κατοίκους, δεν είναι η μόνη που κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το νερό. Αξίζει να δούμε ποιες άλλες πόλεις του κόσμου αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, λόγω της γεωγραφίας τους, της υπερεκμετάλλευσης των υπόγειων υδάτων, αλλά και των ακραίων καιρικών φαινομένων που συμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. 

Χιούστον. Εδώ και δεκαετίες το Χιούστον βυθίζεται με την υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων να ευθύνεται εν μέρει για αυτό. Σύμφωνα με τη Houston Chronicle ορισμένα τμήματα της περιοχής έχουν βυθιστεί κατά 10 και 12 πόδια (περίπου 3 μέτρα) από τη δεκαετία του 1920. Ο ετήσιος ρυθμός βύθισης είναι 2 ίντσες.

Λάγος. Είναι πιο πολυπληθής πόλη (πάνω από 8 εκατ. κατοίκους) της Νιγηρίας, πρώην πρωτεύουσα της χώρας. Εξαιτίας της γεωγραφίας της είναι εξαιρετικά επιρρεπής στις πλημμύρες και η ακτογραμμή της έχει ήδη διαβρωθεί. Το Λάγος είναι μια τεράστια μητρόπολη που χτίστηκε πάνω σε νησιά που χωρίζονται από υποθαλάσσια φαράγγια. Τα επίπεδα των υδάτων αυξάνονται συνεχώς όσο ανεβαίνει και η θερμοκρασία του πλανήτη. 

Νέα Ορλεάνη. Εξαιρετικά ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης των υδάτων είναι και η Νέα Ορλάνη, η μεγαλύτερη πόλη της Λουιζιάνας και μεγάλο λιμάνι πάνω στον ποταμό Μισσισσιππή. Έως και το 1930 μόνο το 1/3 της πόλης ήταν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Το ποσοσό αυξανόταν με αργούς ρυθμούς. Αλλά όταν χτύπησε ο τυφώνας Κατρίνα το 2005, ανέβηκε στο 50% (φωτογραφία αριστερά). Η πόλη χτίστηκε σε χαλαρό έδαφος και υπερβολικά κοντά στην ακτή. 

Πεκίνο. Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων. Ορισμένα τμήματα της κινεζικής πρωτεύουσας βυθίζονται περίπου 10 εκατοστά ετησίως, όπως έδειξε μελέη του 2016.

Ουάσιγκτον. Η επιστημονική κοινότητα υπολογίζει ότι θα βυθιστεί κατά περισσότερο από 15 εκατοστά μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Τζακάρτα, αυτό οφείλεται σε ένα φύλλο πάγου από την εποχή των παγετώνων.

Πηγές: CNN, naftemporiki.gr, el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου