3 Μαρτίου 2021

SZ: Περισσότερα χρέη στην ευρωζώνη;

Φρέσκο χρήμα και περισσότερα χρέη προτείνουν και ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. T
α συσσωρευμένα χρέη στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης απασχολούν τον γερμανικό τύπο. Η εφημερίδα του Μονάχου, Süddeutsche Zeitung, αναφέρει σχετικά:

«Το Σύμφωνο σταθερότηας και Ανάπτυξης έχει ήδη ανασταλεί για έναν χρόνο. Για την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας ανακαλούνται, ώστε να υπάρξει θαρραλέα αντίδραση στην οικονομική κρίση. Ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι (φωτογραφία επάνω αριστερά) και πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών η γαλλική, θέλουν τώρα να επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις στο Σύμφωνο, πριν αυτό τεθεί εκ νέου σε λειτουργία. Ζητούν μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών για συσσώρευση χρεών».

Για την εφημερίδα του Μονάχου «αυτός είναι ο εντελώς λάθος δρόμος. Αν κάτι υπάρχει ήδη σε αφθονία στην ΕΕ, είναι τα κρατικά χρέη και ακολουθούν οι εξαιρέσεις και οι ευέλικτες ερμηνείες του Συμφώνου Σταθερότητας. Τόσο περίπλοκο και ευλύγιστο είναι πλέον αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε ακόμη και ασταθείς κυβερνήσεις δεν έχουν να φοβηθούν σοβαρές συνέπειες
». 

«Κάποιοι επικριτές υποστηρίζουν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει γίνει στενός κορσές. Στην πραγματικότητα θυμίζει μάλλον αθλητική φόρμα, και μάλιστα μεγέθους XXL» όπως αναφέρει.

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου