30 Ιανουαρίου 2022

Το παλάτι του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα

Οι εικόνες από τον αέρα δείχνουν ένα γιγαντιαίο παλάτι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι η θερινή κατοικία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφει η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten.

Εδώ υπάρχει ένα υπόγειο παγοδρόμιο, ένας μεγάλος κλειστός κινηματογράφος, ένα καζίνο και ένα τούνελ που εκτείνεται από το παλάτι και βγαίνει στη Μαύρη Θάλασσα. Όλα φυλάσσονται καλά πίσω από ψηλούς φράχτες με συρματοπλέγματα και απαγορεύεται κάθε πτήση πάνω από την έκταση των 70.000 στρεμμάτων.

Το παλάτι, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Γκελέντζικ, στη νότια Ρωσία, είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική κατοικία της χώρας με εμβαδόν 17.691 τετραγωνικά μέτρα. Οι χειροποίητοι καναπέδες κοστίζουν 26.000 ευρώ ο καθένας, ενώ τα τραπέζια έχουν τιμή 56.000 ευρώ.

«Το παλάτι του Πούτιν. Η ιστορία της μεγαλύτερης δωροδοκίας στον κόσμο», είναι ο τίτλος βίντεο που δημοσίευσε στο Youtube ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. «Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φρόντισε να γίνουν ισχυροί οι φίλοι του και σε αντάλλαγμα του έχτισαν το πολυτελές παλάτι», ισχυρίστηκε ο Ναβάλνι. Ο πρόεδρος το διαψεύδει και τονίζει ότι ούτε αυτός ούτε κανένας στην οικογένεια είναι ιδιοκτήτης του χώρου.

Το κρυφό παλάτι του Πούτιν 
από τη Βικιπαίδεια 

''Το Παλάτι του Πούτιν. Η ιστορία της μεγαλύτερης δωροδοκίας στον κόσμο'' (ρωσ. Дворец для Путина. История самой большой взятки, αγγλ. Putin's Palace. History of World's Largest Bribe) είναι ένα ρωσικό ντοκιμαντέρ. Προβλήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021 από το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς (FNK), το οποίο ανήκει στον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είναι ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην ταινία παρουσιάζεται η κατοικία που είναι κοινώς γνωστή ως "το Παλάτι του Πούτιν". Ο αφηγητής ισχυρίζεται ότι κατασκευάστηκε για τον πρόεδρο Πούτιν και περιγράφει ένα σχέδιο διαφθοράς, το οποίο φέρεται να κατευθύνεται από τον Πούτιν για την κατασκευή του παλατιού. Ο αφηγητής εκτιμά ότι η κατοικία, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Γκελεντζίκ στο Κρασνοντάρ, στα παράλια της θάλασσας του Αζόφ, κόστισε πάνω από 100 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 1.35 δισεκατομμύρια δολλάρια), και γι' αυτό θεωρεί ότι είναι "η μεγαλύτερη δωροδοκία στην ιστορία του κόσμου".

Ο Πούτιν αρνήθηκε ότι αυτός ή η οικογένειά του κατέχει αυτό το παλάτι και απέρριψε την έρευνα. Ο ολιγάρχης Αρκάντι Ρόζενμπεργκ, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Πούτιν, ισχυρίστηκε ότι αυτός είναι ο ιδιοκτήτης του παλατιού. (...)

Ένας χρόνος από τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι
από τη Deutsche Welle

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τότε που ο επικριτής του Κρεμλίνου επέστρεψε στη Ρωσία. Τώρα αγωνίζεται από τις φυλακές κατά του «διεφθαρμένου καθεστώτος».

Στη φωτογραφία επάνω: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ της απελευθέρωσης του Αλεξέι Ναβάλνι. Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει τους πρώην υποστηρικτές του ως «εξτρεμιστές» και «τρομοκράτες».

Ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του σε αεροδρόμιο της Μόσχας, η οποία καταδικάστηκε έντονα από τη Δύση, ο 45χρονος Αλεξέι Ναβάλνι φαίνεται να είναι και πάλι… μάχιμος, με το ηθικό να βρίσκεται αρκετά ψηλά. Αν και υπό κράτηση σε ρωσικές φυλακές, ο σφοδρός επικριτής του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινωνεί με τον έξω κόσμο μέσω instagram και συγκεκριμένα, μέσω μηνυμάτων που δίνει σε δικηγόρους και επισκέπτες του. «Δεν το μετανιώνω ούτε λεπτό και συνεχίζω» δηλώνει ο ίδιος.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγορεί μια μονάδα της μυστικής υπηρεσίας FSB, η οποία ενεργούσε υπό τις εντολές του Πούτιν, ότι τον δηλητηρίασε στη Σιβηρία. Ο Ναβάλνι κατέρρευσε ενώ επέβαινε στο αεροπλάνο, το οποίο προσγειώθηκε στο Ομσκ, όπου νοσηλεύθηκε μέχρι να μεταφερθεί στο Βερολίνο. Ο Ναβάλνι δημοσιοποίησε τα ονόματα των ύποπτων δολοφόνων της FSB, ενώ πραγματοποίησε έρευνες για την υπόθεση με τη βοήθεια δημοσιογράφων. Ωστόσο, η ρωσική δικαιοσύνη μέχρι στιγμής αρνείται να ξεκινήσει προκαταρκτική διαδικασία. Ακόμη και οι απειλές κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης δεν φαίνεται να εντυπωσιάζουν τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου