14 Ιανουαρίου 2022

Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου

Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, δήλωσε ότι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα έρθει στις αρχές Μαΐου, προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ πολλών άλλων είπε:

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Εργασίας να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1ης Μαΐου αυτού του έτους. Αναγνωρίζουμε απόλυτα το γεγονός ότι υπάρχει η ανάγκη να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας το συντομότερο δυνατό» είπε ο πρωθυπουργός. Δεν προσδιόρισε όμως το ποσοστό της αύξησης, αλλά εκτίμησε πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης σε επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε: «Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής, άρα να πληρώνονται από το κράτος».

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο κ. Μητστάκης αναφέρθηκε σε μία τεχνολογικά άψογη διαδικασία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε και το όπλο της υποχρεωτικότητας: «Ήμασταν μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που το έκαναν».

Όταν ρωτήθηκε για τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60, δήλωσε ότι «το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει, τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα». Σημείωσε επίσης πως «υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό, αυτό που έκαναν 9 στους 10, εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις, μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου, θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία. Αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατευτήκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που ναι δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση».

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Ελευθερία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία και επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και επισήμανε ότι η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα αφορούσε τις ευάλωτες ηλικίες. Επιβεβαίωσε, δε, ότι το πρόστιμο για τους 60 ετών και άνω θα τεθεί σε εφαρμογή.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τη συνέντευξη μπορείτε να την δείτε ολόκληρη και στο https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/449618480196386/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου