13 Ιανουαρίου 2022

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 13.1.2022

"Ιμπεριαλιστικοί" σχεδιασμοί: Ξεφουσκώνει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού EastMed για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο, μέσω Ελλάδας, προς την Ευρώπη, μετά τις Αμερικανικές ενστάσεις. "Θα σου πάρω άλλη ειρήνη και σταθερότητα" λέει ο Μητσοτάκης. Σκίτσο του Ιάκωβου Βάη στο Ριζοσπάστη.

Και ένα σχετικό ρεπορτάζ από το tovima.gr στη συνέχεια:

Αμερικανική τορπίλη στον αγωγό East Med

Σύγχυση σε Αθήνα και Λευκωσία έχουν προκαλέσει οι ενστάσεις που διατυπώνονται από τις ΗΠΑ για την υλοποίηση και κατασκευή του αγωγού EastMed για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Το θέμα προέκυψε μετά την αποστολή ενός ανεπίσημου εγγράφου (non paper) από υπηρεσιακά στελέχη και τεχνοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αποδέκτες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τον αγωγό ΕastMed, δηλαδή το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αίγυπτο.
Με το non paper η Ουάσιγκτον ουσιαστικά προτείνει την εγκατάλειψη του σχεδιασμού για την υλοποίηση του αγωγού EastMed, ο οποίος έτσι κι αλλιώς βρίσκεται υπό μελέτη. Ενας από τους λόγους που προτάσσουν οι ΗΠΑ είναι πως το έργο του αγωγού είναι ασύμφορο οικονομικά. Ομως προκαλεί ερωτηματικά γιατί διατυπώνεται από τις ΗΠΑ, αφού αν τελικώς αποφασιστεί η κατασκευή του αγωγού, το κόστος και το οικονομικό κομμάτι δεν τις αφορά καθόλου.
Ο βασικός προβληματισμός όμως της Αθήνας είναι ότι με το non paper, η Ουάσιγκτον είναι πρόδηλο ότι κλείνει το μάτι στην Τουρκία 
και τις δικές της αντιδράσεις. Και αυτό διότι προκρίνει την εγκατάλειψη του σχεδίου και εξαιτίας των εντάσεων που προκαλεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, οι Αμερικανοί επικαλούνται και περιβαλλοντικούς λόγους για την εγκατάλειψη του αγωγού.
Σημειώνεται ότι προ δύο ετών υπεγράφη στην Αθήνα η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed από τους ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ έχει ενταχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου