22 Ιανουαρίου 2022

Γαλλικά μαχητικά «Ραφάλ» κατά του Ερντογάν

«Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν» είναι ο τίτλος σε άρθρο της εφημερίδας Die Welt με επίκαιρη αφορμή την άφιξη των πρώτων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Ραφάλ» στην Ελλάδα. 

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, σύμφωνα με την "Deutsche Welle", αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα εξοπλίζεται. Και ο λόγος είναι η Τουρκία. Οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες είχαν συρρικνωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), με έδρα τη Στοκχόλμη, είχαν φτάσει τα 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 και το 2009, ενώ έκτοτε μειώθηκαν κατά το ήμισυ. Τώρα η Ελλάδα θέλει να αναστρέψει αυτή την τάση. Στόχος είναι να αποκαταστήσει μία ισορροπία με τους τούρκους γείτονες». 

Μετά τις εντάσεις στο Αιγαίο, υπενθυμίζει η εφημερίδα του Βερολίνου, «ο (πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης προχώρησε σε εξαγγελίες για αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών, φρεγατών, αντιαρματικών πυραύλων, τορπιλών και άλλων οπλικών συστημάτων. 15.000 νέοι επαγγελματίες οπλίτες αναμένεται να καταταγούν στα επόμενα πέντε χρόνια. Η στρατιωτική θητεία αυξάνεται από εννέα σε δώδεκα μήνες. Όλα αυτά δεν αρκούν για μία ισορροπία εξοπλισμών με την Τουρκία. Η χώρα αυτή έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, επενδύει στην άμυνα πολύ περισσότερα χρήματα από την Ελλάδα και επεκτείνει τον εξοπλιστικό κλάδο».

«Μπορούμε να μιλήσουμε για έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο χώρες;» διερωτάται η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας, για να δώσει την εξής απάντηση: «Το σίγουρο είναι ότι η κάθε μία από τις δύο πλευρές παρατηρεί μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια τα εξοπλιστικά προγράμματα της άλλης. Στην Άγκυρα θα έχουν καταγράψει με πολλή προσοχή την παράδοση των έξι πρώτων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Ραφάλ και την επιδεικτική παρουσία του πρωθυπουργού (Κυριάκου) Μητσοτάκη στην υποδοχή».


Και μια ενδιαφέρουσα ανάλυση, προ μηνός περίπου, πάνω στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, της Handelsblatt, επίσης από την Deutsche Welle, στη συνέχεια:

«Η Ελλάδα εξοπλίζεται»


«Νέα μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πολεμικά πλοία - η Ελλάδα εξοπλίζεται» είναι ο τίτλος στο δημοσίευμα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. 

Ξεκινώντας από την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «το 2022 η Ελλάδα θέλει να επταπλασιάσει τις δαπάνες για εξοπλισμούς σε σχέση με το 2020. Αυτό προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού που ενέκρινε το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει απλώς να εξοπλίσει τη χώρα του απέναντι στην όλο και πιο επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Ελλάδα σκοπεύει να εδραιωθεί ως ένας νέος πυλώνας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ανταγωνιζόμενη την Τουρκία, η οποία ολοένα και περισσότερο αντιμετωπίζεται ως προβληματικός εταίρος, λόγω της εριστικής πολιτικής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μητσοτάκης υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία και αυτό όχι μόνο για ανιδιοτελείς λόγους. Και οι δύο χώρες περιμένουν επικερδή συμβόλαια με την Αθήνα».

Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας τονίζει ότι «η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών είναι μόνο η αρχή. Ο αμερικανικός εξοπλιστικός όμιλος Lockheed Martin συνεργάζεται με την Hellenic Aerospace για τον εκσυγχρονισμό 84 παλαιότερων μαχητικών τύπου F-16. Επιπλέον, η Lockheed Martin ελπίζει σε μία ακόμη ελληνική παραγγελία για το πιο σύγχρονο αεροσκάφος της, το αόρατο από τα ραντάρ F-35. Αλλά και στη θάλασσα η Ελλάδα εξοπλίζεται. Το 2025 το πολεμικό ναυτικό προμηθεύεται δύο φρεγάτες Belharra από τον γαλλικό όμιλο Naval. Ένα τρίτο πολεμικό πλοίο ακολουθεί το 2025».

Το δημοσίευμα αναφέρεται όμως και στις αντιδράσεις της Τουρκίας: «Όσο οξύνεται η νομισματική και οικονομική κρίση στην Τουρκία, τόσο πιο επιθετικός γίνεται ο τόνος στην ‘Αγκυρα. Την περασμένη εβδομάδα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ‘αν χρειαστεί, η Τουρκία θα προασπίσει τα συμφέροντά της στο πεδίο της μάχης’. (...) Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών αναλυτών, με τα νέα πολεμικά αεροσκάφη η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει υπεροπλία στο Αιγαίο. Ειδικά μία ενδεχόμενη προμήθεια των F-35 θα ήταν αυτό που αποκαλείται gamechanger».

Πηγή: Deutsche Welle
https://p.dw.com/p/45rZR και https://p.dw.com/p/44nIS
Στις φωτογραφίες το Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Ραφάλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου