8 Ιανουαρίου 2022

Τζόκοβιτς: Ο αντιεμβολιαστής σταρ του τένις

Διαστάσεις διπλωματικού θρίλερ έχει λάβει η υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος παραμένει σε καραντίνα στο Park Hotel της Μελβούρνης. Ο 34χρονος αθλητής έπρεπε να εμβολιαστεί προκειμένου να αγωνιστεί στο τουρνουά Australian Open, καθώς οι κανόνες της Αυστραλίας όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας είναι πολύ αυστηροί. 

Πριν από λίγες ημέρες ο τενίστας κοινοποίησε στα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την είδηση ότι έχει ιατρική εξαίρεση για να ταξιδέψει στη χώρα αλλά σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, «τα στοιχεία που παρασχέθηκαν βρέθηκαν ανεπαρκή».

Τι έχει πει ο σταρ του τένις για τα εμβόλια κατά της Covid

Ο Τζόκοβιτς είχε καταστήσει σαφές από την αρχή την αντίστασή του στους εμβολιασμούς. Ήδη από τον Απρίλιο του 2020, πριν τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, ο αθλητής είχε πει ότι ήταν αντίθετος σε αυτή την κίνηση. Στη συνέχεια όμως, ξεκαθάρισε τη θέση του λέγοντας ότι δεν ήταν ειδικός και θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμβολιασμού του. Ωστόσο, όπως είπε, επιθυμούσε να έχει επιλογή για αυτό που θα ήταν καλύτερο για την υγεία του.

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο παρελθόν στο Facebook εξηγούσε ότι δεν επιθυμούσε να τον αναγκάσει κάποιος να εμβολιαστεί, να ταξιδέψει και να ολοκληρώσει τα τουρνουά. Πρόσθεσε ότι τον ενδιέφερε η ευημερία και «κατά πόσο μπορούμε να βελτιώσουμε τον μεταβολισμό μας ώστε να είναι σε καλή κατάσταση για να αμυνθούμε ενάντια σε “απατεώνες” όπως η Covid-19».

Ο σταρ του τένις έχει προχωρήσει πολλές φορές στο παρελθόν σε αμφισβητούμενους επιστημονικούς ισχυρισμούς. Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια ενός βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram, ισχυρίστηκε ότι η θετική σκέψη θα μπορούσε να «καθαρίσει» το μολυσμένο νερό, εξηγώντας ότι «οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι τα μόρια στο νερό αντιδρούν στα συναισθήματά μας»!

Οι Σέρβοι μια γροθιά υπέρ του Τζόκοβιτς

Στη Σερβία η υπόθεση Τζόκοβιτς έχει επισκιάσει κάθε άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η οργή για την τροπή και τις προεκτάσεις που έχει πάρει το θέμα οδήγησαν χθες πολλούς Σέρβους στους δρόμους του Βελιγραδίου. Κρατώντας σερβικές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Σταματήστε τον φασισμό του κορωνοϊού» και «Φοβάστε τον καλύτερο» διαδήλωναν υπέρ του πιο γνωστού και καταξιωμένου πολίτη της χώρας τους. Η κράτηση σε ξενοδοχείο του καλύτερου τενίστα στον κόσμο έχει μετατραπεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα ανάμεσα στη Σερβία και την Αυστραλία.

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς έκανε λόγο για καψώνι, η πρωθυπουργός Άννα Μπράμπιτς άφησε υπονοούμενα για πολιτικά κίνητρα των αυστραλιανών αρχών. Ακόμη και η σερβική εκκλησία πρόσθεσε το δικό της ειδικό βάρος. Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος Α΄ έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω Instagram σημειώνοντας ότι «εκατομμύρια Ορθόδοξοι Σέρβοι προσεύχονται για σένα».

Πηγές: kathimerini.grDeutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου