19 Ιανουαρίου 2022

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale

Σήμερα, στις 12:45, προσγειώθηκε το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Νωρίτερα, τα γαλλικά μαχητικά είχαν πραγματοποιήσει διέλευση πάνω από την Ακρόπολη.

Κατά το καλωσόρισμα των αεροσκαφών, ο πύργος ελέγχου ανέφερε: «Καλωσορίσατε στο νέο σας σπίτι. Καλές προσγειώσεις με ασφάλεια». Από την πλευρά του, ο αρχηγός του σμήνους των Rafale τόνισε: «Η 332 Μοίρα πετά στο μέλλον».

Μετά την προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης, τα αεροσκάφη πέρασαν κάτω από αψίδα νερού και κατευθύνθηκαν στο χώρο μπροστά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε ότι «υπερήφανη η πατρίδα μας υποδέχεται τα πρώτα 6 από τα υπερσύγχρονα Rafale», χαρακτηρίζοντάς τα «έναν πολλαπλασιαστή ισχύος που θωρακίζει τη χώρα μας, ένα σαφές δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει και αμυντικά και διπλωματικά».


«Τα νέα αεροσκάφη είναι εδώ, 16 μήνες μετά την παραγγελία τους, ετοιμοπόλεμα καθώς τα πληρώματα και οι ομάδες υποστήριξης έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι μέσα στο 2022 θα έρθουν και τα υπόλοιπα αεροσκάφη.

«Πρόκειται για μια γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Πολεμική Αεροπορία μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο που προσδίδει στην διπλωματική ισχύ της χώρας και σφραγίζει τη διπλωματική συμπαράταξη Ελλάδας-Γαλλίας», είπε και πρόσθεσε: «Με άλλα λόγια τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα νέο πιο ειρηνικό αύριο στην περιοχή».


Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε ένα συμβολικό παιχνίδι της ιστορίας, τα νέα μαχητικά θα ενταχθούν στη μοίρα Γεράκι όπως Ιέραξ βαφτίστηκαν και από τον Ελευθέριο Βενιζέλο τα πρώτα 4 στρατιωτικά αεροπλάνα που παρέλαβε η Ελλάδα από τη Γαλλία πριν από 110 χρόνια.

«Για την απόκτηση των Rafale δεν έχουμε την ανάγκη άδειας κανενός. Η πατρίδα μας όπως κλείνει την πόρτα κάθε απειλής, κρατάει ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου», σημείωσε και κατέληξε: «Καλοτάξιδα τα νέα Rafale».

Στην Τανάγρα, το «παρών» στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.


Παναγιωτόπουλος: Πολλαπλασιάζεται η αποτρεπτική ισχύς. Για ξεχωριστή στιγμή στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος μιλώντας στο Politico, αναφερόμενος στη σημερινή άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

«Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη στρατηγική μας συνεργασία με τη Γαλλία αλλά, και για το κοινό μας όραμα για την ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτά τα ανώτερα αεροσκάφη επόμενης γενιάς πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας και ενδυναμώνουν την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση ασφαλείας στην περιοχή μας», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αντίδραση Τσίπρα: «Κανένα κόμμα ποτέ στη σύγχρονη ιστορία του τόπου δεν μετέτρεψε αγορά εξοπλισμών με χρήματα του ελληνικού λαού, που μάλιστα δεν περισσεύουν, σε κομματικό σποτ», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Twitter. «Ντροπή και εθνική καπηλεία…», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου