27 Ιανουαρίου 2022

Η ώρα της ευθύνης στη διαχείριση της «Ελπίδας»

Είχαν δηλώσει πως ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμερώπιση της επερχόμενης σφοδρής κακοκαιρίας, που την ονόμασαν «Ελπίδα», για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι. Όμως, με το πέρασμα του χιονιά, το απόλυτο χάος επικράτησε στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό. Και ήρθε η ώρα της ευθύνης. Γιατί με ανακοινώσεις για οικονομικές ενισχύσεις στους εγκλωβισμένους οδηγούς της Αττικής οδού και στους ταλαιπωρημένους επιβάτες των τρένων δεν μπορεί να κλείσει το θέμα.

Παρότι οι άσκοπες μετακινήσεις ορισμένων πολιτών δεν έλειψαν, την κύρια ευθύνη ασφαλώς την φέρει η πολιτεία. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας τις αστοχίες και ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού, ζήτησε μία «προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι», όπως είπε, προσπαθώντας παράλληλα να επιρρίψει την κύρια ευθύνη στην εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό. «Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα» είπε και διαβεβαίωσε πως «αυτές θα διερευνηθούν πλήρως».

Προβλήματα όμως, δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό. Υπήρξαν και σε βασικούς κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου, όπως στην Μαραθώνος, στην Κατεχάκη και στην Κηφισίας. «Είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καλά τα λόγια, εύκολα λέγονται και ακόμα πιο εύκολα ξεχνιούνται. Άλλωστε, αυτό προκύπτει και από το περσινό πέρασμα της «Μήδειας». Το μάθημα που μας έδωσε, ένα χρόνο πριν, φάνηκε πως δεν ήταν αρκετό. Το απέδειξαν, στην περίπτωση της «Ελπίδας», η αδράνεια, καθώς και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου και όσο δραστηριοποιήθηκαν.

Ναι, έπεσε πολύ χιόνι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλά για το χάος που ακολούθησε, ένα «συγγνώμη, λάθος» δεν μπορεί να κλείσει το θέμα, γιατί και την επόμενη χρονιά θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο έργο θεατές.

Είναι λοιπόν η ώρα για την απόδοση, χωρίς κραυγές, της ευθύνης που στον καθένα αναλογεί. Αλλά και για την εκπόνηση ενός ουσιαστικού σχεδίου για την επόμενη μέρα. Και αυτό αφορά πρωτίστως στον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των ιδιωτών.

Takis Ant / afirimeno.com

Σχετική ανάρτηση: Η κακοκαιρία «Ελπίδα» και η συγγνώμη Μητσοτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου