16 Ιανουαρίου 2022

Απελαύνεται από την Αυστραλία ο Τζόκοβιτς μετά την οριστική ακύρωση της βίζας

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ομόφωνα έκρινε το πρωί της Κυριακής ότι η ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς, με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης Αλεξ Χοκ, παραμένει σε ισχύ, τερματίζοντας έτσι το πολυήμερο θρίλερ.

Μετά την απόφαση των τριών δικαστών ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου δεν θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στο Australian Open και να διεκδικήσει τον 21ο τίτλο Grand Slam στην καριέρα του. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πρόκειται να απελαθεί από την Αυστραλία.

Το πάνελ των τριών δικαστών αποδέχθηκε τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία η συνεχιζόμενη παρουσία του Τζόκοβιτς κινδύνευε να πυροδοτήσει το αντιεμβολιαστικό αίσθημα, σε χρονικό σημείο μάλιστα που η Αυστραλία διανύει την επιδημιολογικώς χειρότερη φάση της από την έναρξη της πανδημίας.

Ο Σέρβος παγκόσμιος πρωταθλητής του τένις είχε λάβει βίζα για να εισέλθει στην Αυστραλία, ενώ είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό στις 16 Δεκεμβρίου, αφού παρείχε τα έγγραφα μίας ιατρικής εξαίρεσης από τις απαιτήσεις εμβολιασμού της Αυστραλίας για να παίξει στο τουρνουά.

Αυτή η εξαίρεση προκάλεσε «έκρηξη» στην Αυστραλία, η οποία έχει υποστεί μερικά από τα πιο σκληρά λοκντάουν στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας, όπου πάνω από το 90% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένοι, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι η πρόσφατη μόλυνση του «Νολε» από μόνη της δεν πληρούσε τα πρότυπα για εξαίρεση.

Κυριαρχώντας στα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως για περισσότερο από μια εβδομάδα, το θέμα της βίζας του Τζόκοβιτς πυροδότησε την έντονη συζήτηση για τα δικαιώματα όλων εκείνων που επιλέγουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι, καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν ισχυρότερα μέτρα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους από την πανδημία.

«Σύμβολο των αντιεμβολιστών». Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο δικηγόρος Στέφεν Λόιντ, υποστήριξε ότι ο Τζόκοβιτς «έχει γίνει πλέον σύμβολο για τις ομάδες των αντιεμβολιαστών», οι οποίες επωφελούνται από τη «δημοφιλία και την ιδιότητα του τενίστα». «Δικαίως ή αδίκως θεωρείται ότι υποστηρίζει μια αντι-εμβολιαστική άποψη. Και η παρουσία του εδώ φαίνεται να συμβάλει σε αυτό και θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να γίνουν αντι-εμβολιαστές», πρόσθεσε.

«Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος με την απόφαση του Δικαστηρίου να απορρίψει την αίτησή μου για δικαστικό έλεγχο της απόφασης του Υπουργού να ακυρώσει τη βίζα μου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορώ να μείνω στην Αυστραλία και να συμμετάσχω στο Australian Open. Σέβομαι την απόφαση του Δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές για την αναχώρησή μου από τη χώρα» δήλωσε μεταξύ άλων ο Νόβακ Τζόκοβιτς.


Πηγές: Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr
Σχετική ανάρτηση: Τζόκοβιτς: Ο αντιεμβολιαστής σταρ του τένις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου