26 Ιανουαρίου 2022

Οι αναμενόμενες επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Το 2023 αναμένεται η δημοπράτηση των τριών επεκτάσεων της Αττικής Οδού προς λεωφόρο Βουλιαγμένη, Ραφήνα και Λαύριο

Το 2023 είναι πιθανότερο να δημοπρατηθούν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Αιτία είναι η χαμηλή μελετητική ωριμότητα του κυρίως έργου, της επέκτασης της δυτικής περιφερειακής Υμηττού μέχρι τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, αλλά και η ανάγκη να ξεκαθαριστούν οι πηγές χρηματοδότησης του μεγαλεπήβολου έργου. Πιο ώριμες μελετητικά είναι οι επεκτάσεις προς Ραφήνα και Λαύριο, οι οποίες έως τώρα σχεδιάζεται να περιλαμβάνουν και πρόβλεψη για τον προαστιακό.

Οι τρεις βασικές επεκτάσεις της Αττικής Οδού απασχολούν τη δημόσια σφαίρα εδώ και μία 20ετία. Η βασικότερη είναι η επέκταση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού έως τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, μέσω μιας υπόγειας σήραγγας χωρίς εξόδους, μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων. Με την κατασκευή της επέκτασης αυτής θα «κλείσει» και αυτός ο δακτύλιος από τα βόρεια προς τα νότια προάστια, διευκολύνοντας την κίνηση προς και από τις παραλιακές περιοχές.

Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Η υλοποίηση της επέκτασης αποκτά μεγαλύτερη σημασία λόγω της ανέγερσης, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, μιας νέας πόλης στο Ελληνικό, εξέλιξη που θα φορτίσει το ήδη επιβαρυμένο οδικό δίκτυο της περιοχής. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υποδομών είχε αναφέρει ότι εξέταζε παράλληλα και την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της λεωφόρου Βουλιαγμένης, με μείωση των φαναριών.

Οι άλλες δύο επεκτάσεις της Αττικής Οδού είναι η συνέχιση του κλάδου προς Ραφήνα (μέχρι λίγο πριν από το λιμάνι), ώστε να παρακάμπτεται η λεωφόρος Μαραθώνος και τα φανάρια των τοπικών οδών. Και η επέκταση προς το Λαύριο, με διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού από Μαρκόπουλο προς το λιμάνι. 

Η Αττική Οδός χιονισμένη (24.1.2021). Φωτο: Reuters / Alkis Konstantinidis

Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει προ εξαμήνου ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων Γιώργος Καραγιάννης, οι δύο αυτές επεκτάσεις θα περιλαμβάνουν και τη γραμμή του προαστιακού, ώστε τα δύο βασικά λιμάνια να αποκτήσουν σύνδεση με μέσα σταθερής τροχιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση της λεωφόρου Κύμης έως την εθνική οδό (που συμπεριλαμβανόταν τα τελευταία χρόνια στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού) δημοπρατήθηκε στο τέλος του έτους και θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου