14 Ιανουαρίου 2022

Τα συμπεράσματα της εξεταστικής Επιτροπής για την πολιτική χειραγώγηση της κοινής γνώμης και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος

Όπως ήταν αναμενόμενο κοινά συμπεράσματα της εξεταστικής Επιτροπής για τη «διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος» απλά δεν υπάρχουν. Κάθε ομάδα βουλευτών, που συμμετείχε στην ενλόγω επτροπή, κατέληξε στα δικά της συμπέρασματα, ανάλογα με τις προϋπάρχουσες θέσεις του κόμματός της.

Ας δούμε τα βασικά σημεία των συμπερασμάτων κάθε πλευράς με βάση σχετικά δημοσιεύματα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

ΝΔ: Αποδείχθηκε, πέραν πάσης αμφιβολίας, η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών


"Πήγαν για μαλλί στον ΣΥΡΙΖΑ και... βγήκαν κουρεμένοι", αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ, μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και τονίζουν ότι «αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για τις υπό κρίση υποθέσεις, ενώ για μια ακόμη φορά η προσπάθεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υφάνει σκάνδαλα και να σπιλώσει πολιτικά και ηθικά τους αντιπάλους της κατέπεσε παταγωδώς».

«Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της εξεταστικής επιτροπής, προέκυψε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών “Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς” ήταν απολύτως νόμιμη και αναγκαία. Προέκυψε, επίσης ότι πραγματοποιήθηκε με διαφανείς διαδικασίες και είχε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη ως ένα ισχυρό ανάχωμα στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη διάχυση θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης. Επιπλέον καταρρίφθηκε και η παραμικρή υπόνοια ότι η κυβέρνηση προσπάθησε δήθεν να χρηματοδοτήσει τα Μέσα Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας χρησιμοποιώντας ως μέσο την εκστρατεία ενημέρωσης για να τα επηρεάσει θετικά προς αυτήν. Σε ό,τι αφορά την καμπάνια για τους εμβολιασμούς αποδείχθηκε περίτρανα ότι έγινε με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα χωρίς οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση για τον αποκλεισμό κάποιου», σημειώνουν οι βουλευτές της ΝΔ-μέλη της εξεταστικής επιτροπής.

“Ειδικότερα. ως προς τον αποκλεισμό της εφημερίδας Documento θέμα το οποίο κατά κόρον απασχόλησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην Εξεταστική, προέκυψε ότι το συγκεκριμένο έντυπο αφενός δεν ανακοινώνει την κυκλοφορία του προκειμένου να υπάρχουν ποσοτικά κριτήρια και αφετέρου δεν είναι μέλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Ταυτόχρονα όμως το περιεχόμενό του την επίμαχη περίοδο, ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τα μηνύματα προστασίας έναντι του κορονοϊού που έστελνε η καμπάνια. Χαρακτηριστικά, είχε δημοσιεύματα με τίτλο «Από το Μένουμε σπίτι, στο Μένουμε ταπί», «κορονοϊός-κοροϊδοϊός», «Μάσκα-φίμωτρο» κ. α τα οποία υπονόμευαν τη συλλογική προσπάθεια λήψης μέτρων προστασίας”.

«Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα που προσκόμισαν, προέκυψε ότι για την εταιρία Opinion Poll δεν υπήρξε καμία προσφυγή στην Ελεγκτική Αρχή Δημοσκοπήσεων ή καταγγελία σχετικά με τις διενεργηθείσες δημοσκοπήσεις της σε αντίθεση με τις εταιρίες Vox Pop και Common View για τις οποίες η Ελεγκτική Αρχή εξέτασε θέματα και τα διαβίβασε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Περισσότερα στο https://www.amna.gr/home/article/615724/ND-Apodeichthike--peran-pasis-amfibolias--i-mi-uparxi-toso-poinikon-oso-kai-politikon-euthunon

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ εκτέλεσε στρατηγική ποδηγέτησης των ΜΜΕ με δημόσιο χρήμα


«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκτέλεσε μια στρατηγική ποδηγέτησης των ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας το δημόσιο χρήμα ως επιβράβευση για τη δημόσια εξύμνηση αυτής και του πρωθυπουργού προσωπικά και ταυτόχρονα ως μέσο φίμωσης των αντιπολιτευτικών φωνών», αναφέρουν στο πόρισμα τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σημειώνει, επίσης, ότι «το δημόσιο χρήμα χρησιμοποιήθηκε και για την κατά παραγγελία διενέργεια δημοσκοπήσεων, όπως χαρακτηριστικά αποδείχθηκε στην περίπτωση της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, η οποία διενήργησε δημοσκοπήσεις κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας, αξιοπιστίας και επιστημονικότητας, με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτικών στόχων της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών τάσεων και τη χειραγώγηση των πολιτών».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούν τους συναδέλφους τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι με ευθύνη τους περιορίστηκε καθοριστικά το εύρος των ερευνητικών και εξεταστικών δυνατοτήτων της εξεταστικής επιτροπής αφού και αποκλείστηκαν από τον κατάλογο των μαρτύρων, πρόσωπα που η μαρτυρία τους θα ήταν κρίσιμη, και περιορίστηκε η πρόσβαση σε κρίσιμα αποδεικτικά έγγραφα.

Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζουν ότι «από το σύνολο των στοιχείων που προέκυψαν, από τις καταθέσεις των μαρτύρων, από τα έγγραφα που ήρθαν στα χέρια της επιτροπής και από τον αλληλοσυσχετισμό τους, δεν προέκυψαν μόνο πολιτικές ευθύνες ή απλές παραβάσεις υπηρεσιακών κανόνων εκ μέρους κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά προέκυψαν ενδείξεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την κρίση ύπαρξης βάσιμων υπονοιών για την τέλεση ποινικά αξιόποινων πράξεων και να προκαλέσουν, μετά από ιδιαίτερη έρευνα, από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, ποινική δίωξη εναντίον των δραστών αυτών των πράξεων».

Ενόψει αυτών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν στην Επιτροπή, και δι' αυτής και στην Ολομέλεια, τη διαβίβαση όλων των στοιχείων που έχουν προκύψει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου εκείνες να ερευνήσουν περαιτέρω με πλήρη τρόπο και σε πλήρη έκταση όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη αναδειχθεί και θεμελιώνουν την ύπαρξη ποινικών ευθυνών.

Περισσότερα στο https://www.amna.gr/home/article/615711/SYRIZA-I-ND-ektelese-stratigiki-podigetisis-ton-MME-me-dimosio-chrima

ΚΙΝΑΛ: Δεν μπορεί να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ


«Δεν μπορεί να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός της συμπολίτευσης ότι δεν υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση στην τελική κατάρτιση του καταλόγου των επιλεγέντων ΜΜΕ», αναφέρουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης και Δημήτρης Μπιάγκης στην πορισματική τους θέση για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας, υπήρξε αποκλεισμός των πολιτικά υπευθύνων από τη διαδικασία και δεν επετράπη πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας αποδεικτικό υλικό, ενώ κάνουν λόγο για καταχρηστική άσκηση αρμοδιότητας της εξεταστικής επιτροπής εκ μέρους της πλειοψηφίας.

«Η σύσταση της παρούσας εξεταστικής επιτροπής, η οποία έγινε μετά από πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελεί και την πρώτη εφαρμογή της νέας συνταγματικής διάταξης. Δυστυχώς, η λειτουργία της Επιτροπής δεν ανταποκρίθηκε στο πνεύμα του αναθεωρητικού νομοθέτη, καθώς ο τελευταίος δεν αποσκοπούσε απλά να παράσχει στην αντιπολίτευση την ευχέρεια να προκαλέσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής· είχε προφανώς κατά νου να καταστήσει αποτελεσματική την ευχέρεια αυτή».

Ως προς την επίμαχη δημοσκόπηση της Εταιρείας Opinion Poll, «οι μαρτυρικές καταθέσεις και το εν γένει αποδεικτικό υλικό δεν αφήνουν περιθώρια ασφαλούς συμπεράσματος», αναφέρουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

«Ο ισχυρισμός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι υπάρχει σχέση που ευθέως συνδέει την ανάληψη δημοσίων έργων από την εταιρεία Reposition Strategy με τη δημοσίευση ευνοϊκής προς την Κυβέρνηση δημοσκόπησης της Opinion Poll αφενός δεν αποδείχθηκε, αφετέρου είναι και αλυσιτελής» προσθέτουν.

Περισσότερα στο https://www.amna.gr/home/article/615722/KINAL-Den-mporei-na-upostirichthei-o-ischurismos-oti-den-upirxe-athemiti-parembasi-sti-chrimatodotisi-ton-MME

Τα λοιπά κομματα


Το ΚΚΕ από την πλευρά του κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες στη διαχείριση των κονδυλίων για την καμπάνια προστασίας έναντι της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι η λίστα των ΜΜΕ δεν διαμορφώθηκε με αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια, αλλά ενείχε πολιτικές σκοπιμότητες.

Σημειώνεται ότι το Μέρα25 δεν κατέθεσε πόρισμα καθώς αποχώρησε από τις εργασίες της επιτροπής, ενώ η Ελληνική Λύση ζητεί να παραδοθούν τα στοιχεία στη δικαιοσύνη.


Πηγή: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου