15 Ιανουαρίου 2022

Fitch: Διατήρησε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ, ενώ αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές

Παραμένει το ελληνικό αξιόχρεο στην βαθμίδα ΒΒ του 
Fitch, «δύο σκαλοπάτια» χαμηλότερα από την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε το βράδυ της Παρασκευής, αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της χώρας απο σταθερές σε θετικές. 

Οπως εκτιμά, η ισχυρή ανάπτυξη και η πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα στηρίξουν την ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο και του χαμηλού κόστους δανεισμού.

Ο Fitch εκτιμά επίσης, ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του έτους ήταν 8,3%, σημαντικά υψηλότερη από την πρόβλεψή τον Ιούλιο, για 4,3%.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, ο οίκος Fitch έδωσε μία σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς έκανε λόγο για ουσιαστική πρόοδο στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, εκτιμώντας πτώση τους σε μονοψήφια ποσοστά μέσα στο 2022, ενώ θετικές βλέπει και τις προοπτικές κερδοφορίες του.

Σημειώνεται ότι ο οίκος Fitch έχει προγραμματίσει τρεις αξιολογήσεις για την Ελλάδα φέτος, με την αγορά να περιμένει αναβάθμιση σε "ΒΒ+", δηλ, ένα σκαλοπάτι κάτω απο την επενδυτική κατηγορία, μέσα στους επόμενους 12 μήνες

Μετά τον Fitch, οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις των οίκων για την Ελλάδα είναι οι εξής: Moody’s και DBRS στις 18 Μαρτίου, S&P στις 22 Απριλίου, δεύτερη αξιολόγηση του Fitch στις 8 Ιουλίου, η δεύτερη ετυμηγορία των Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, η τρίτη αξιολόγηση του Fitch στις 7 Οκτωβρίου και η δεύτερη αξιολόγηση της S&P στις 21 Οκτωβρίου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου