21 Ιανουαρίου 2022

Απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝΑΛ;

Επιβεβαιώνει την ανοδική τάση του ΚΙΝΑΛ και την ισχυρή τάση συγκρότησης τρίτου πόλου στο πολιτικό σκηνικό, η έρευνα της Metron Analysis (για το Mega). Παράλληλα παγιώνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και εξασθενεί η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην έρευνα της Metron Analysis (που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα), στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29,1%, δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,6%, ενώ ποσοστό 15% λαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής. Όσον αφορά στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία παίρνει 36%, (3,9 μονάδες κάτω από το ποσοστό των τελευταίων εκλογών) ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 24,2% (από 31,5% στις εκλογές), ενώ το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 18,5% (από 8,1% στις εκλογές). Μάλιστα, ένα 49% λέει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, όταν για τη ΝΔ το ποσοστό είναι 46% και για τον ΣΥΡΙΖΑ 35%.

Δικαιλογημένη λοιπόν η ανησυχία αλλά και ο φόβος του Αλέξη Τσίπρα καθώς βλέπει ότι το μεγάλο κομμάτι των παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που τον είχε στο παρελθόν στηρίξει, αρχίζει και επαναπατρίζεται.


Προσπαθώντας να αντιστρέψει την τάση, και καθώς οι πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κόσμου, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε, να εκλέγονται από τα μέλη του κόμματος (και όχι πλέον από το συνέδριο), τόσο 
ο πρόεδρος όσο και η Κεντρική Επιτροπή. Και το αποφάσισε ο ίδιος, καθώς όπως παραδέχτηκε δεν είχε γνωστοποιήσει τις προθέσεις του παρά μόνο σε πολύ στενούς συνεργάτες του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία και στον κόσμο που τον στηρίζει. Δεν απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ανοιχτεί στην κοινωνία, στον λαό της προόδου και της δημοκρατίας. Απειλείται αν μείνει κλεισμένος μέσα σε μια γυάλα και αν αποκοπεί από τις ρίζες της παραγωγής πολιτικής». Αυτό ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Kontra Channel, προς τα στελέχη του κόμματος τα οποία διαφωνούν με την πρότασή του να εκλέγονται από τα μέλη 
ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή.

Υποβάθμισε παράλληλα τις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποίησαν η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ, κάνοντας λόγο για «επίφαση δημοκρατίας»! «Όποιος περνάει απέξω και βλέπει φως, μπαίνει ψηφίζει τον ηγέτη και φεύγει» είπε και πρόσθεσε: «Το δικό μας μοντέλο δίνει δύναμη στα μέλη του κόμματος», ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια που θα γίνει ώστε τα μέλη να αυξηθούν απλοποιώντας τη διαδικασία εγγραφής.

Ερωτώμενος για τις επόμενες εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε (χωρίς να είναι) σίγουρος (όπως το συνηθίζει) πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει, αφού όπως είπε «παραμένει τέκνο της ανάγκης»!. Παράλληλα έθεσε το δίλημμα στον Νίκο Ανδρουλάκη δηλώνοντας πως ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ θα κριθεί από τις επιλογές του στα μεγάλα διακυβεύματα. «Ή με τη Δεξιά ή με τη δημοκρατική παράταξη, σε αυτό θα κληθεί να απαντήσει», επισήμανε. «Δεν μπορείς να είσαι και με την δεξιά και με την δημοκρατική παράταξη» επέμεινε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην κατεύθυνση της «αλλαγής γενιάς», όπως συχνά λέγεται στη Χαρ. Τρικούπη, ως προς την επιλογή προσώπων στις κομματικές θέσεις-κλειδιά. Επιλέγοντας χθες μια ομάδα κρούσης 40άρηδων, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προτάσσει το αφήγημα της ανανέωσης, κάτι που αποτέλεσε άλλωστε και τον βασικό πυλώνα της υποψηφιότητάς και εκλογής του.

Ο χρόνος κυλάει πλέον εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα. Κινδυνεύει να βρεθεί στην τρίτη θέση και το ξέρει. Για να παραμείνει λοιπόν στη δεύτερη ζητά, εν μέσω πανδημίας και χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικού λόγου, εκλογές! Και σε πρώτη ευκαιρία, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα τις έχει!

Takis Ant / afirimeno.com
Με πληροφορίες από kathimerini.gr και Mega

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου