9 Ιανουαρίου 2022

«Λογοτεχνικό έτος 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης»

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμά το έργο και την προσωπικότητα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με μία σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης», προβάλλει το πολυδιάστατο έργο και την προσφορά του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα στα ελληνικά γράμματα.

Θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής, στιχουργός, λογοτέχνης, ηθοποιός, υπήρξε ένας διανοούμενος που με την πολυμορφία του έργου του και τις παρεμβάσεις του, σφράγισε ανεξίτηλα τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό, από τη γέννησή του στις 2 Δεκεμβρίου 1921 στη Νάξο, μέχρι τον θάνατό του το 2011.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, «Στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη καταγράφεται με ρεαλισμό και συγκινησιακή φόρτιση η νεότερη ελληνική ιστορία. Η μεταπολεμική Ελλάδα, με τις πολιτικές και κοινωνικές της εντάσεις, που προσπαθεί να ανακάμψει από τα τραύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφύλιου. Ο Καμπανέλλης δημιούργησε χαρακτήρες πλήρεις, αναγνωρίσιμους, αυθεντικούς...»

«Ο Καμπανέλλης ήταν ένας συγγραφέας και πνευματικός άνθρωπος, ο οποίος αν και αυτοδίδακτος, κατέκτησε όλα τα είδη του πεζού και του έμμετρου λόγου με εμβληματικά λογοτεχνικά έργα και δοκίμια, ανυπέρβλητα θεατρικά κείμενα, διαχρονικά κινηματογραφικά σενάρια και φυσικά, εμβληματικά τραγούδια σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη...» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Με τα 40 θεατρικά έργα του, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι ένας από τους πολυγραφότερους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Η Αυλή των θαυμάτων του θεωρείται το εναρκτήριο έργο της σύγχρονης νεοελληνικής δραματουργίας. Η νουβέλα του Μαουτχάουζεν* συνιστά παγκοσμίως ένα από τα έργα αναφοράς στρατοπεδικής λογοτεχνίας. Το Μεγάλο μας τσίρκο μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στην ατομική και συλλογική μνήμη μας, ως έργο–σταθμός για τον αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το ΥΠΠΟΑ προγραμματίζει σειρά δράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προβολή του έργου του τιμώμενου δημιουργού:

Δείτε τις σχετικές δράσεις – εκδηλώσεις στο:
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμά το έργο και την προσωπικότητα του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Πηγή: culture.gov.gr

(...) Ο Ιάκωβος Καμπανέλης, ο γνωστός Έλληνας θεατρικός συγγραφέας και λογοτέχνης που κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν από το 1943 μέχρι το 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις, γράφει στο βιβλίο του «Μαουτχάουζεν»:«Τον καιρό εκείνο, κάθε Κυριακή που δε δουλεύαμε στέκαμε ώρες ολόκληρες και κοιτάζαμε τις γυναίκες που και κείνες βγαίναν απ' τ' αντίσκηνα και μας κοιτάζανε. Η απόσταση που μας χώριζε ήταν μεγάλη (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου